cultura

Els monuments de Tàrraco, amb tecnologia del segle XXI

Una aplicació per a dispositius mòbils permetrà veure el patrimoni romà de Tarragona amb tècniques de realitat augmentada

Tarragona i Cambrils són protagonistes d'una gran producció documental sobre el món romà

Descobrir els monuments de la Tarragona romana amb la tecnologia del segle XXI és la proposta de la nova aplicació per a dispositius mòbils Imageen, que el 20 d'octubre es presentarà a Tarragona i permetrà veure construccions romanes com ara el circ i l'amfiteatre amb tècniques de realitat augmentada: “L'objectiu és poder oferir al visitant l'experiència d'un autèntic viatge al passat”, diu Andrés Serrano, un els màxims responsables d'aquesta nova eina que, d'aquí a pocs dies, complementarà les visites al conjunt patrimonial de Tàrraco. L'aplicació, a més, s'agermana amb la sèrie documental de reconstrucció històrica Ingeniería Romana, realitzada per l'empresa Digivision, també amb tècniques de realitat augmentada i mitjans digitals, que s'emetrà per TVE i els seus canals internacionals a principi de l'any 2016.

El telèfon mòbil i la tauleta es converteixen, amb aquesta aplicació, en “una finestra al passat”: “Oferim les tecnologies de realitat augmentada per tal que el visitant entengui allò que està veient; no es tracta només de recrear el monuments, sinó també l'ambient, tot allò que s'hi vivia: les lluites de gladiadors, les curses de quadrigues, l'ambient polític...”, va explicar Serrano a aquest rotatiu.

L'aplicació es posarà en marxa en diferents punts de la ciutat. De moment, s'instal·laran punts de connexió Wi-Fi gratuïts a la plaça de la Font, la plaça Pallol, la catedral i l'amfiteatre. Amb l'aplicació Imageen es recrea el circ romà (que ocupava l'actual plaça de la Font), l'amfiteatre (l'arena i les grades), l'espai que ocupa la catedral, i les restes del Fòrum Provincial i del Fòrum de la Colònia. Els visitants a cadascun d'aquests espais podran comparar el seu estat actual amb la imatge que oferien en la seva època de màxima esplendor. És una millora de l'oferta turística al conjunt arqueològic de Tàrraco, que l'any 2013 va ser el més visitat de Catalunya. De moment, segons Serrano, la descàrrega de l'aplicació serà gratuïta.

A banda dels monuments de Tàrraco, els responsables de l'aplicació també han recreat la Vil·la romana de la Llosa de Cambrils, amb la qual cosa aquest monument també incorpora la nova eina.

Una gran producció

A més de l'aplicació, i amb l'objectiu de promocionar, estudiar i divulgar la marca Tarragona i el seu patrimoni arqueològic, l'Ajuntament va signar l'any passat un conveni amb l'empresa Digivision, autora de la sèrie documental de reconstrucció històrica Ingeniería Romana. Consta de vuit capítols de 55 minuts de durada cadascun i Tarragona és la ciutat protagonista del segon episodi, que estarà dedicat a les ciutats romanes. També estarà present en el tercer episodi, dedicat als aqüeductes romans. Per a la realització d'aquests capítols, Digivision –una empresa capdavantera a Europa en animació per ordinador i que té la seu a Reus– ha fet una reconstrucció digital de la Tarragona romana, amb imatges reproduïdes digitalment, que s'alternen en el muntatge amb imatges actuals de la ciutat.

Ingeniería Romana “descriu l'habilitat que van desenvolupar els romans a l'hora d'assimilar i acceptar coneixements per, després, perfeccionar-los. La sèrie mostrarà l'astúcia dels enginyers romans per aplicar els coneixements i recursos en la construcció de grans obres i per trobar solucions als problemes de l'època”, expliquen els seus responsables. La sèrie està considerada una gran producció per la qualitat i els mitjans tècnics que utilitza per a la seva producció. La direcció és de Jose Antonio Muñiz i la producció, de Javier Tellez. L'Ajuntament utilitzarà aquestes imatges “impactants i d'una gran qualitat” per a ús museístic i per difondre el patrimoni de la ciutat. L'aplicació Imageen n'és un primer exemple.

L'aplicació i la sèrie es presentaran el dia 20 al Teatre Tarragona. Entre els convidats a l'acte hi haurà Santiago Posteguillo, que és l'autor de la trilogia sobre la conquesta d'Hispània titulada Africanus.

LA DATA

20.10.15
és el dia
que es presentarà la sèrie documental ‘Ingenieria romana', i l'aplicació per a dispositius mòbils Imageen.

LA FRASE

L'objectiu és poder oferir al visitant l'experiència d'un autèntic viatge al passat
Andrés Serrano
Creador de l'aplicació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic