cultura

Entre l'ofici i la màgia

La 24a Schubertíada de Vilabertran presenta un cartell amb Goerne i Banse

Debutaran al festival el tenor Mauro Peter i la soprano alemanya Anna Maria Richter

“Franz Schubert és un dels compositors més difícils d'interpretar, perquè l'artista ha de saber compaginar l'ofici i la màgia, que quan arriba, et commou.” Jordi Roch, president de la Confederació de Joventuts Musicals i de l'Associació Franz Schubert, introduïa així el cartell de la nova Schubertíada de Vilabertran, que tindrà lloc del 18 d'agost fins al 3 de setembre en aquesta petita localitat de l'Empordà.

El títol d'aquesta edició és ...Què es pot fer després de Beethoven?, una pregunta que es va plantejar el mateix Schubert de jove, “i als 31 anys ja tenia una producció enorme que a la Schubertíada volem que es valori, sempre indagant i aprofundint en el corpus de la seva obra”. Per garantir aquesta màgia que emana de la música del compositor alemany, els programadors busquen intèrprets que tinguin “un sentit poètic”, i en aquest sentit, res millor que la soprano Juliane Banse, que torna a la Canònica per inaugurar el festival el 18 d'agost amb un programa de Brahms, Duparc i Schubert. “És important la seva presència perquè va ser amb ella que vam crear la Schubertíada, fa 24 anys.”

Debuts prometedors

Sempre amb l'afany de portar nous talents, com va passar amb el tenor Jonas Kaufmann o el mateix baríton Matthias Goerne, que –diguem-ho ja– també vindrà aquest estiu, la Schubertíada presenta el debut de dues veus que debutaran a nivell estatal a Vilabertran. Es tracta del tenor Mauro Peter, que està cantant als grans escenaris europeus, i la soprano “joveníssima” Anna Lucia Richter, que presentarà un programa amb la dona com a protagonista. Pel que fa a Goerne, oferirà un doble programa, el segon dels quals dedicat a Beethoven. Entre els grans retorns hi ha el de la pianista Khatia Buniatishvilli, que va provocar un autèntic terratrèmol amb el seu debut el 2010. També vindrà un pianista rus de 17 anys que causa furor, Daniel Kharitonov.

Concerts a Barcelona

Aquest any, per primer cop s'han programat dos concerts a Barcelona, una iniciativa que volen repetir en els anys vinents i ampliar “si rebem el suport necessari”, apunta Víctor Medem, coordinador del festival. Actuaran a l'Auditori del Conservatori del Liceu la mezzosoprano Marie Seidler (7 de març) i el pianista rus Daniel Kharitonov (22 d'abril), que també anirà a Vilabertran a l'estiu.

De cara a la propera edició de celebració, el Quartet Casals presentarà la integral dels quartets de Beethoven, tota una “fita” per al festival, apuntava Roch, ja que no s'ha fet mai. “Estem molt contents d'assumir aquest repte”, va dir la violinista Vera Martínez. El pressupost de l'actual edició és de 181.000 euros, dels quals 74.000 mil provenen de la venda a taquilles i la resta, de les institucions i els patrocinadors. Les entrades es posaran a la venda demà divendres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC