cultura

Hergé pren la paraula

Es publica en català el llibre ‘Hergé per ell mateix', que recull les opinions del creador de Tintín expressades en cartes, entrevistes i declaracions

Hergé, el creador de Tintín, sempre ha estat considerat un home hermètic, educat, però una mica esquerp, i que només podia obrir el seu món interior mitjançant les històries del jove periodista.

La veritat és que, tot i la complexa personalitat de l'autor belga, sobretot deguda a la seva evolució en la manera de pensar, que va ser una mica traumàtica, Hergé va donar a conèixer molts dels seus sentiments més íntims mitjançant milers de cartes i desenes d'entrevistes.

En el llibre Hergé per
ell mateix
, que acaba de publicar l'editorial Zephyrum, l'autor Dominique Maricq ha recopilat diverses declaracions que han estat agrupades per cronologia i temàtica i que, amb els textos de l'autor, permeten resseguir l'evolució del seu pensament i la seva opinió sobre aspectes estrictes de la seva obra i d'altres que fan referència a la seva visió del món.

Hergé va ser format en la disciplina del moviment escolta catòlic belga, reforçada per la direcció espiritual i personal de l'abat Wallez, que va ser el seu mentor i guia en els seus assumptes professionals i també afectius.

Hergé, que va viure aquest món com una aventura, amb el temps es va sentir constret i pressionat per les directrius que li marcava l'abat i també per la tensió que li suposava tota la feina que es derivava del seu èxit.

Va passar una etapa en què no entenia res. Quan el món colonial, que havia format part de la seva educació, es va desballestar, van ser molts els que el van acusar de ser racista, concretament per l'obra primerenca Tintín al Congo. A Hergé per ell mateix, publicat a França originalment l'any 2008, el dibuixant es justifica al·ludint al clima que es vivia a la Bèlgica dels anys vint.

En l'obra, Hergé també parla de la ruptura amb la seva dona, Germaine, i de la coneixença de Fanny, molt més jove que ell, que li obriria una nova perspectiva a la vida. La religió i la descoberta de l'art contemporani, del qual es proclama un gran admirador, també formen part de la bateria de temes sobre els quals opina Hergé. A diferència de les edicions luxoses –i, per tant, cares– que caracteritzen les obres divulgatives d'Hergé, aquest llibre té un preu econòmic (10 euros). Després d'aquesta obra, Zephyrum prepara l'edició d'un llibre que relaciona Hergé amb el món de l'art.

Precisament, el darrer àlbum en què va treballar Hergé, i que va deixar inacabat a causa de la seva mort, va ser Tintín i l'art Alfa, en què es teixia una complexa trama al voltant de l'art contemporani.

LES FRASES

No crec en cap déu. En canvi, crec en una mena d'intel·ligència superior que fa que tot a l'univers [...] funcioni
Vull que tot allò que anomenaria decorats i accessoris sigui tan exacte com sigui possible. Vull que un avió pugui volar
Com que era ‘boy scout', m'he posat a explicar la història d'un petit ‘boy scout' a altres petits ‘boy scouts'
Tintín no és un somni de joventut. No pensava fer del dibuix la meva professió. La idea la vaig tenir en cinc minuts
Crec que totes les opinions són lliures, fins i tot la que assegura que sóc racista... Però en fi, deixem-ho...
Tintín? Li he donat un rostre sense trets per tal que tots els nois de la mateixa edat puguin trobar-s'hi
La meva infantesa va ser corrent. En un ambient molt de classe mitjana. Amb esdeveniments de classe mitjana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic