cultura

arqueologia

estudi

Campanya d'estudi del barri oest dels Vilars

Els treballs d'una quinzena d'estudiants d'arqueologia han aportat noves dades en relació amb els forns, la plaça i les cases, així com en la disposició general de la fortalesa

La campanya d'excavacions 2016 al jaciment dels Vilars d'Arbeca té com a principal objecte d'estudi el barri oest de la fortificació, corresponent a la fase Vilars I. Fins ara, els treballs han aportat noves dades en relació amb els forns, la plaça i les cases, així com amb la disposició general del barri, perquè s'ha vist que allò que en la fase posterior havia estat un carrer de circumval·lació, en la fase preibèrica –que ara s'està excavant– no funcionava com a tal, fet que obligarà a reinterpretar tot aquest espai interior. Altrament, s'ha finalitzat l'excavació del barri est de la fortificació, completant així la zona on es mostra Vilars 0, la fase més antiga.

Els Vilars és un jaciment protohistòric situat a l'extrem nord de la comarca de les Garrigues. Les excavacions dutes a terme des del 1985 i fins a l'actualitat han palesat l'existència d'una fortalesa de la primera edat del ferro amb una ocupació continuada fins al període ibèric ple (VIII-IV aC).

El Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL) centra aquesta nova campanya d'excavacions als Vilars d'Arbeca al barri oest de l'interior de la fortificació. Es tracta d'un espai on un seguit de cases comparteixen els murs mitgers, es recolzen per darrere a la muralla i obren a un carrer de circumval·lació i a una plaça, que té la particularitat que acull un conjunt de forns d'ús comunitari i que els investigadors suposen que es dedicaven a la panificació.

El catedràtic de prehistòria de la UdL i director del GIP, Emili Junyent, explica que s'ha constatat l'existència de grans cases que alternen amb espais que ara s'estan començant a definir i que fins que no s'avanci més en l'excavació no es podrà interpretar quines eren la seva morfologia i les seves dimensions, així com la seva funcionalitat, perquè sembla “que no són pròpiament cases”. Junyent remarca que els treballs que s'estan duent a terme en aquests moments són “lents i complexos, però alhora interessants”, ja que excavar a l'interior dels habitatges suposa “excavar tots els paviments i tots els elements d'arquitectura en terra domèstica que es conserven a l'interior”.

El mateix passa a la zona dels forns, que també se segueix excavant, tenint en compte que es tracta d'unes estructures que “s'amortitzen relativament en poc temps”, cosa que significa que “de vegades, el mateix forn es refà construint una solera nova i aixecat noves parets i la volta, o simplement es construeix al damunt un forn nou”, explica Junyent. Emili Junyent remarca que el criteri d'intervenció que s'està seguint a Vilars prioritza la presentació al públic del jaciment d'una forma entenedora. Així, s'excaven zones prou àmplies “perquè puguin ser entenedores per als visitants i evitant la superposició d'estructures de diferents fases”. La campanya d'excavacions als Vilars d'Arbeca s'emmarca en el curs teoricopràctic d'arqueologia, que té una quinzena d'estudiants de diferents universitats catalanes i de l'Estat.

Un centre de poder

La fortalesa dels Vilars d'Arbeca és una construcció única en el món ibèric català i europeu. Es va fundar com a poblat fortificat cap al 775 abans de Crist i va esdevenir un centre de poder del territori al llarg de 500 anys d'història. Va ser habitada ininterrompudament durant cinc fases diferenciades, el que ha permès conèixer l'evolució del poblat i dels seus habitants des de la primera edat de ferro fins a l'època ibèrica plena.

Declarada bé cultural d'interès nacional (BCIN) per la Generalitat l'any 1998, la fortalesa dels Vilars destaca per l'impressionant sistema defensiu, format per una muralla amb 12 torres, un camp frisó de pedres plantades, fossats inundables i una rampa fortificada, que ocupen gairebé el 90% de la superfície construïda. L'altre element destacat és un complex sistema hidràulic i el pou cisterna, que garantia les reserves d'aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà
música

The Beating Souls, Karol Green & Sol Kwaya i Gospelians, al 4t Vidreres Gòspel Festival

vidreres
Cultura

Mor Brian McCardie, actor de sèries com ‘Line of duty’ i ‘Outlander’

castell d’aro

Private Function, The Whiffs i Weird Omen, dissabte al Desemboca

castell d’aro
GUARDONS

Rosalía, Premi FAD per “elevar a la màxima expressió la idea d’artista total”

BARCELONA
EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres per a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit
CÒMIC

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona