Economia

catalunya nord

Puigdemont explica la independència als empresaris francesos

La patronal francesa Medef s'ha interessat, a Tolosa del Llenguadoc, a les perspectives empresarials i econòmiques en cas d'independència

Hi ha una certa malfiança en tot el que està passant “a la Catalunya sud”

El president Carles Puigdemont ha volgut deixar clar davant una quarantena d'empresaris francesos, a Tolosa del Llenguadoc, que una futura Catalunya independent seria part integrant de la Unió Europea. Ha insistit, davant els representants de la principal patronal de l'Estat francès, en el dinamisme de l'economia catalana i l'atracció que exerceix Catalunya per a grans empreses d'arreu del món.

L'estada de Puigdemont a Occitanie ha continuat avui a Tolosa del Llenguadoc, capital de la macroregió occitano-catalana, després d'un acte institucional a Narbona, diumenge, amb la presidenta regional Carole Delga.

Patronal francesa

Aquest matí s'ha reunit amb la junta de la patronal MEDEF Occitanie, nascuda arran de la fusió de les dues organitzacions que el MEDEFtenia a les antigues regions del Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus, obligades a fusionar-se pel govern de París. La sessió de treball era per “analitzar i reforçar els vincles econòmics i empresarials que existeixen entre Catalunya i França.” L'Estat francès és el primer destí de les exportacions catalanes. En concret, concentra el 16% de les vendes catalanes a l'exterior i una quarta part de les que hi fa l'Estat espanyol. A Catalunya, a més, hi ha implantades prop de 900 empreses franceses, un terç de les quals tenen 20 o més treballadors.

La patronal MEDEF agrupa en total amb unes 750.000 empreses, la majoria pimes dels sectors de la indústria, el comerç i els serveis.

Què passarà amb la independència ?

Els empresaris que han anat a escoltar el president català són, sobretot, dirigents d'empreses occitanes i nord-catalanes que tenen relacions comercials amb Catalunya o que hi tenen implantació.

Vincent Panabieres, de la patronal nord-catalana UPE 66 -integrada al Medef francès- explica que “l'objectiu de la reunió no era caucionar o no a la independència de Catalunya, els empresaris no entrem en temes polítics.” Tanmateix, els empresaris presents han seguit en“amb molta atenció” les explicacions de Puigdemont sobre “les perspectives empresarials i econòmiques en cas d'independència i en el cas contrari” segons Panabieres. Els patrons nord-catalans i occitans reconeixen que “hi ha una certa malfiança en tot el que està passant a la Catalunya sud”, però això no impedeix que, per a les seves empreses, vulguin tenir tota la seguretat “ si demà la Catalunya espanyola esdevé independent”. En la reunió amb el president de la Generalitat han demanat precisions de “com repercutirà, per al món econòmic i les empreses estrangeres, aquest procés independentista.” Sortint de la reunió el responsable de relacions transfrontereres de l'UPE66, Raymond Bruent explicava que “serà millor fer negoci amb un país veí ric que amb una província”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

La plantilla de Lékué a la Llagosta es mobilitza contra el tancament de la planta: “Estem pagant una mala gestió”

La Llagosta
economia

L’Opa del BBVA al Sabadell s’alenteix

barcelona
unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona