Economia

El calendari festiu impacta en l'EPA del gener al març

La ubicació de la Setmana Santa deixa el pitjor primer trimestre des del 2013

Catalunya té 18.200 aturats més

Alguns observadors, com ara el portal Infojobs, intentaven treure importància ahir a la pujada de l'atur que reflectien les dades de l'última Enquesta de Població Activa (EPA) elaborada per l'INE, corresponent al primer trimestre del 2017, tot assegurant que ha estat per l'escaiença a l'abril de la Setmana Santa i la seva empenta laboral. El cas és que els resultats mostren una frenada i un canvi de tendència en la recuperació del mercat de treball.

Les dades expliciten, concretament, que a Catalunya hi ha actualment 576.700 aturats; és a dir, 18.200 persones més que fa tres mesos, amb una taxa del 15,28%, quatre dècimes per sobre de l'anotada a final de l'any passat. Alhora, el cens d'ocupats també es va reduir un 0,15%, que equival a 4.700 persones. Amb tot plegat, es tracta del pitjor primer tram de l'any des del 2013 i el segon trimestre consecutiu en què es destrueixen llocs de treball.

Les dades interanuals van ser menys negatives, ja que, respecte al primer trimestre de l'any passat, segons l'EPA l'atur va baixar en 83.300 persones, que impliquen un 12,62% menys de desocupats.

Del total d'aturats, el gruix, 324.400, són persones que busquen la primera feina o que n'han deixat una fa més d'un any. Per sectors, el de serveis és el que té més pes, amb 181.400 persones; seguit de la indústria, amb 42.200; la construcció, amb 19.900, i 8.800, de l'agricultura. 

A més, Catalunya va ser el territori de tot l'Estat on més va augmentar l'atur en xifres absolutes i, de fet, va superar el balanç després de sumar i restar territoris en positiu i en negatiu del conjunt estatal, on el nombre d'aturats es va elevar en 17.200 persones, amb la destrucció de 69.800 llocs de treball i una reducció dels actius en 52,600 persones.

L'augment de l'atur espanyol, segons l'INE, impacta sobretot en els col·lectius de dones i estrangers. Així, la taxa d'atur s'enfila fins al 18,75%, tot i que en l'últim any el còmput acumula un descens de 536.400 persones.

Conflictes a l'alça pels sous baixos

CCOO i UGT van coincidir ahir a alertar d'un augment de la conflictivitat laboral si persisteix l'estancament salarial, tot i la sortida de la crisi. Ho van posar de manifest els líders de les dues principals organitzacions a Catalunya, Javier Pacheco (CCOO) i Camil Ros (UGT), que van fer una roda de premsa conjunta per presentar un manifest amb motiu del Primer de Maig sota l'epígraf Ocupació estable, salaris justos, més drets socials. “No ens conformarem amb les engrunes”, va insistir Pacheco, que va trobar “indecent” el nivell salarial dels treballadors. Ros, per la seva banda,, va advertir que “la paciència s'està acabant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona