Economia

Territori

El Barcelonès lidera per vuitè any consecutiu la competitivitat territorial

L'índex de l'Adepg/Fegp remarca l'avantatge metropolità barceloní amb el Vallès Occidental, en segona posició, i el Baix Llobregat, que cau al quart lloc

El Barcelonès és, un cop més i per vuitè any consecutiu, la comarca catalana amb el grau de competitivitat més alt. Així ho indica l'índex de competitivitat territorial 2017, elaborat per l'Associació d'Empresaris del Penedès i el Garraf - Federació Empresarial del Gran Penedès (Adepg-Fegp), presentat ahir. Segons els responsables de l'estudi, el Barcelonès és el territori català que combina millor les condicions per a les empreses que operen en un context internacional de producció de béns i serveis intensius en coneixement i tecnologia, i les condicions per a la sostenibilitat social i mediambiental del seu model de desenvolupament econòmic.

Les millores introduïdes a l'índex en aquesta edició per tal d'afinar millor el concepte de competitivitat han comportat, al mateix temps, més distanciament amb la resta de comarques catalanes. Així, la puntuació obtinguda en l'índex pel Barcelonès se situa en un valor de 75,3 sobre 100, 12,1 punts més que en l'edició anterior, i la distància respecte a la comarca que la segueix en el rànquing –el Vallès Occidental– s'eixampla respecte al 2015 en gairebé 10 punts (20,9 punts de diferència el 2016).

El Vallès Occidental, amb la segona posició en el rànquing, també millora la puntuació global, 1,8 punts més respecte al 2015, amb un valor de 54,5 punts. No obstant això, amb els canvis introduïts, la distància que històricament separava el Vallès Occidental de la resta de comarques que la seguien en el rànquing es redueix significativament. Aquesta situació s'explica per la important progressió que ha registrat el Gironès durant el 2016, ja que s'ha situat en la tercera posició en el rànquing, a només 3,4 punts del Vallès Occidental i amb una puntuació global de 51 punts (un increment de 6,4 punts respecte al 2015). El Baix Llobregat perd aquesta tercera plaça i se situa en quarta posició, empatada amb el Tarragonès (47,6).

Finalment, de les comarques de l'àrea de Barcelona, destaquen entre les deu primeres el Vallès Oriental i el Garraf, que es manté en la novena i entra per segon any consecutiu en la llista de les deu millors. L'Alt Penedès millora i puja a la tretzena posició del rànquing.

La clau del lideratge metropolità

L'autor de l'estudi, David Moreno, va destacar que, un any més, l'índex marca una pronunciada diferència entre les comarques del capdamunt del rànquing i les que tanquen el llistat, amb 55 punts de diferència entre el Barcelonès i el Pallars Sobirà. Moreno situa les claus d'aquesta distància en els “avantatges en infraestructures i serveis” que hi ha principalment a Barcelona i tot l'entorn metropolità més directe que lideren el rànquing.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona