Economia

L'oferta de feina supera el volum d'abans de la crisi

Les vacants al portal Infojobs van créixer l'any passat un 19% amb més de 592.000 i superen per primer cop les del 2008

En canvi, els salaris cauen un 2% i només un terç de l'oferta és indefinida

El portal Infojobs va comptabilitzar l'any passat 592.648 vacants de feina a Catalunya, una xifra un 19% superior a la del 2015 i per sobre, per primer cop, del volum d'abans de la crisi. L'any 2008, abans de l'inici de la caiguda d'oferta, el portal va publicar a l'entorn de 495.000 vacants. En el conjunt de l'Estat, el 2016 es van oferir més de 2 milions de vacants, una xifra molt similar a la del 2008. Així ho recull el portal en el seu informe anual, que elabora amb l'escola de negocis Esade.

Segons aquest informe, a més de millorar la quantitat, l'any passat també va millorar la qualitat de l'oferta, amb un increment de les vacants de contractació indefinida, que van superar les 155.000 i que s'han triplicat en els últims tres anys. En tot cas, el pes d'aquesta oferta indefinida a Catalunya és només un terç del total (34,94%), un percentatge lleugerament superior al 31,7% del conjunt de l'Estat.

La millora del mercat tampoc va arribar als salaris. Segons recull Infojobs, la remuneració mitjana bruta es va situar a Catalunya en els 23.273 euros anuals; és a dir, un 1,81% menys que el 2015 (a l'Estat la caiguda va ser del 2,11%).

Per la directora general d'Infojobs, Dominique Cerri, el descens s'explica perquè “en la primera fase de recuperació, on som ara, el que veiem és un increment ràpid en la creació d'ocupació però encara no hem entrat en la segona fase de millora dels salaris. Això és així també perquè encara hi ha molta demanda de feina en relació amb l'oferta, i les empreses no necessiten tant “enamorar” els candidats, tot i que l'informe d'Infojobs recull una enquesta a les empreses i aquestes afirmen, en un 42%, que preveuen incrementar els salaris en els pròxims 24 mesos. Pel professor d'Esade, Carlos Obeso, aquest factor salarial afebleix encara un dels motors de creixement del PIB, el consum intern, i genera dubtes sobre les previsions del govern del PP d'arribar als 20,5 milions d'ocupats a l'Estat el 2020: “Veiem més realista pensar en el 2022.”

L'atenció al client, i la comercial i de vendes són les que aglutinen la major part de l'oferta de feina a Catalunya, seguides de les relacionades amb la informàtica i les telecomunicacions. A més, Infojobs destaca com a perfils emergents els dels professionals en ciberseguretat, robòtica o usabilitat.

LA FRASE

Encara no hem entrat en la segona fase de la recuperació, que és on es notarà la millora salarial
Dominique Cerri
Directora general d'infojobs


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona