Economia

Front comú del sector lleter català per superar el sotrac

El nou pla d’acció del sector làctic recull quinze accions en tres eixos principals per tal de créixer i garantir la viabilitat de l’activitat

La creació d’un institut de la llet i els productes làctics, clau

L’eliminació de les quotes lleteres i el descens del consum de llet de vaca en els últims anys han deixat tocats els elaboradors de productes làctics catalans. Amb la voluntat de donar un nou impuls al sector, la Generalitat, a través de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, va presentar ahir a la granja El Campgran de Sant Martí Sescorts, a l’Esquirol, el pla d’acció del sector làctic català 2017-2019.

En el darrer any, una seixantena de persones vinculades i coneixedores de les necessitats i les demandes del sector làctic català han treballat de bracet amb el departament per acabar elaborant un document que es divideix en tres grans eixos i en què es proposen fins a quinze accions per donar una nova embranzida als productors de llet i els productes que se’n deriven: “El primer eix recull mesures per millorar la producció a les explotacions ramaderes. Assessorament tècnic i econòmic, com fomentar la producció ecològica... és un eix directe cap als productors”, va remarcar la consellera Serret.

Més coneixement

El segon eix se centra en la promoció dels productes làctics, la seva comercialització i com es pot fer arribar de millor manera la informació i les qualitats de la llet als consumidors, en un moment en què la llet, sobretot la de vaca, ha perdut prestigi en la societat. En aquesta branca s’hi inclou una de les accions estel·lars del pla, la creació de l’Institut de la Llet i els Productes Làctics: “És un centre liderat pel mateix sector i ha de permetre valorar el consum de llet i dels seus derivats. Acostar el producte i la producció al consumidor final, i oferir millores en temes de nutrició, salut, del medi ambient, etc.”, va explicar Serret, que també va explicar que la ubicació del centre podria ser a les instal·lacions de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de Monells, al Baix Empordà. L’Institut de la Llet i els Productes Làctics arrenca amb un pressupost de 100.000 euros, dels quals la meitat són aportats pel departament i l’altra meitat, pel sector privat que participa del projecte.

El tercer eix d’actuació busca la innovació i la transferència d’informació entre el mateix sector. Entre les accions que s’hi plantegen hi ha la celebració d’una jornada per informar el sector de les noves tendències en la producció, i fomentar les iniciatives innovadores o que permetin generar noves oportunitats.

Precisament, Serret també va destacar que un dels objectius del pla d’acció “és aconseguir consolidar el producte làctic i la seva producció de qualitat a Catalunya per tal que les noves generacions puguin continuar amb un negoci que ha de ser viable”.

LA FRASE

L’Institut de la Llet ha de permetre donar més valor al producte i acostar-lo al consumidor
Meritxell Serret
Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

“Que tothom sàpiga el que fem”

Pol Collell va decidir continuar amb la tradició familiar i ser pagès a la granja El Campgran, a on amb la seva família munyen unes 200 vaques frisones cada dia, i venen la llet i els seus derivats a través de La Vaqueria d’Osona directament al consumidor. Collell reconeix que el sector ha passat uns anys complicats, ja que el consum de llet ha baixat i a l’Estat s’elabora poc producte derivat en comparació amb altres països. El ramader veu amb bons ulls iniciatives com ara el pla: “Sempre va bé rebre una empenta i això ens ha de servir per millorar les nostres vaques, els nostres productes i fer una llet més sana i bona.” L’objectiu del pla, segons Collell, també ha de ser donar a conèixer la feina dels vaquers catalans: “Hem de poder mostrar i dir amb el cap ben alt que fem una llet excel·lent. Som professionals i constantment invertim en les nostres explotacions per oferir un millor producte.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA