Els seguidors del Sol

Wattpic és una innovadora empresa d'energia renovable que fixa el seu objectiu en la internacionalització

En el període que va de 2006 a 2009, Wattpic ha acumulat un volum de vendes de set milions d'euros, una xifra respectable per a un grup d'emprenedors que van escometre, «com una pinya», el repte de crear del no-res una empresa d'energies renovables en un mercat, l'espanyol, fortament controlat per les empreses generadores i distribuïdores d'electricitat mitjançant fonts convencionals. La solvència del seu projecte l'avala el fet que hagin pogut completar tres rondes de finançament: la primera per engegar màquines, la segona per situar-los en una situació financera òptima i la tercera per abordar el seu darrer objectiu: aconseguir la plena internacionalització de l'empresa, assumint l'entrada en nous mercats. I ho han aconseguit, actualment treballen en un projecte al Camerun, han iniciat una aliança d'empreses amb una companyia local per al mercat africà i han firmat un acord amb dues empreses sèrbies per desenvolupar energies renovables al país balcànic.

Una part important del seu èxit darrerament ha estat l'explotació d'un equipament de seguiment solar fotovoltaic anomenat Centaurus Tracker, que disposa d'una patent internacional consolidada que permet a la firma catalana produir energia solar fotovoltaica a un millor preu que la competència. La innovació s'ha inspirat en com la natura suporta les fortes ratxes de vent. Destaquen també els anomenats Smart grids, uns sistemes que, expliquen, donen «intel·ligència» a la xarxa elèctrica, tornant-la més eficaç i oferint al consumidor l'oportunitat de convertir-se en productor.

Els avenços són possibles gràcies als camps de proves que disposa la firma a Llagostera i Cassà de la Selva.

LES DADES

Any de fundació de l'empresa
2004
Adreça de la seu corporativa
Parc Tecnològic del Vallès 08290 Cerdanyola del Vallès Tel. 93 582 02 32
Principals directius
Stephan Ressl, director general
Pep Salas, director tècnic
Xavier Trullàs, conseller delegat
Plantilla
10 treballadors
Àrees de mercat
Plantes fotovoltaiques industrials
Generació distribuïda d'energia: energia solar fotovoltaica, Smart grids, eficiència energètica
Delegacions
R+D a Llagostera i coordinació de projectes europeus a Amsterdam
Pàgina web
www.wattpic.com

LA HISTÒRIA

Arrels gironines.
Les arrels de Wattpic s'han d'anar a buscar a Llagostera, en un projecte que Francesc Sureda porta a terme al Mas Roig, a mitjan anys noranta, per tal de trobar un sistema energètic de plaques solars que abasteixi uns masos sense haver de dependre de cap companyia. A poc a poc es van apropant a projectes professionals de diversa procedència, que en molts casos combinen la culminació de la seva carrera amb la tasca a l'empresa, fins que arriba el moment de prendre una decisió arran d'una venda amb èxit d'un dels seus productes. D'una manera més emocional que analítica, expliquen, s'embranquen en el projecte de tirar endavant una empresa d'energies renovables. El 2004 engega màquines definitivament Wattpic amb l'objectiu de fer recerca per disposar de producte per posar al mercat.
PEP SALAS

«L'energia solar és barata»

Són presents en llocs tan dispars com Cerdanyola, Llagostera i Amsterdam.
–«L'empresa ha fet molta feina de formiga i hem volgut tenir una presència molt forta a Europa, per això hem apostat per ser a Amsterdam. Llagostera és el nostre laboratori a cel obert i Cerdanyola és el nostre lloc de comandament. No es pot fer recerca tancat entre quatre parets, és vital tenir un punt de trobada entre la teoria –la venda– i la pràctica.»
–Quins són els seus principals clients?
–«Per definició qui vol produir o necessita energia elèctrica. El ventall potencial de clients és molt important. Diferenciem, però, entre països desenvolupats i els que no tenen subministrament elèctric amb qualitat; això fa variar el perfil de client segons el país.»
–L'energia solar és una alternativa?
–«La qüestió principal és com consumint l'energia, després com la gestionem, com la distribuïm i com la produïm. La solar és una tecnologia qualitativament importantíssima i amb molts avantatges: no s'esgota, no genera un impacte sobre la terra, la tenim on hi ha el consum, la conversió de l'energia és electrònica i és econòmica; l'energia solar és barata, perquè la inversió la fas només el primer dia i el preu després es manté constant.»
–No s'incentiva, però.
–«No han de caldre ajuts, però en tot cas ha de tenir els mateixos que les altres tecnologies. A més, les infraestructures existents no permeten desenvolupar-ne el potencial.»
–Es pot fer energia solar a casa?
–«Tecnològicament és possible, però no normativament. Per anar bé, en paral·lel a les novetats tecnològiques n'hi hauria d'haver de normatives, però aquest és un àmbit molt conservador. Potser estem explotant un cinc per cent del potencial que tenim.»
K
La versió extensa de l'entrevista a www.elpunt.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona