Economia

El turisme gironí pateix a causa de la revifalla dels països àrabs

Juliol i agost tanquen amb una ocupació més baixa i els empresaris estan a l’expectativa del setembre

Insisteixen en la necessitat d’atraure turistes durant altres mesos de l’any

La Costa Brava manté el lideratge de pernoctacions als càmpings

Tot indica que la temporada turística d’aquest estiu es tancarà amb xifres més baixes que la de l’any passat, tret que hi hagi un important canvi de tendència aquest setembre i octubre. En espera de conèixer aquests resultats, el que ja es dona per fet és que la revifada de destinacions internacionals que en anys anteriors havien estat fora del mercat a causa de conflictes interns, com per exemple Turquia, Grècia i Egipte, ha activat la competència, i el mercat turístic gironí, com el català i també l’estatal, se n’ha ressentit. Aquest és un dels factors que més hi han incidit.

Les valoracions que en fan les principals associacions empresarials gironines del sector coincideixen que, en general, hi ha hagut un descens de l’ocupació respecte a l’any passat tant en l’àmbit hoteler com en els allotjaments extrahotelers –càmpings, apartaments i turisme rural–. Aquesta tònica global, però, té matisos en cada cas si es fa una anàlisi més detallada de les dades oficials de l’Instituto Nacional de Estadística (INE). Així, per exemple, s’observa que al juliol, mentre que els hotels gironins registraven un descens d’un 5% del nombre de pernoctacions hoteleres (2.061.113 estades), els allotjaments de turisme rural gironins creixien gairebé un 7% en el nombre de pernoctacions, i la demarcació de Girona es mantenia com la segona destinació a escala estatal pel que fa al turisme rural, segons dades conegudes ahir.

També ahir l’INE va difondre les dades dels càmpings del mes de juliol, segons les quals la Costa Brava continua mantenint el lideratge de les pernoctacions de tot l’Estat i només ha caigut un 1% respecte al juliol de l’any passat. I, un any més, cal assenyalar que són gironins set dels dotze punts turístics amb més nombre de pernoctacions en càmpings de tot l’Estat. Els encapçala Torroella de Montgrí.

Desestacionalitzar

“Cal esperar fins a finals de temporada per fer-ne una valoració definitiva”, afirma el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, que insisteix que les valoracions haurien de ser “més qualitatives que no pas quantitatives” i que, definitivament, cal potenciar noves possibilitats a la demarcació per atraure més turistes fora de temporada i posar èmfasi en mesos com ara el juny, el setembre i l’octubre. “Cal que la desestacionalització sigui un fet”, remarca el president d’aquesta associació, que agrupa 72 càmpings gironins.

L’Associació d’Apartaments Turístics (ATA) també atribueix la disminució del nombre d’ocupacions i reserves d’aquest estiu al fet que molts turistes hagin tornat a destinacions on s’ha normalitzat la situació. De tota manera, la gerent de l’ATA, Àngela Galceran, tampoc en vol fer una valoració definitiva fins a finals de temporada per la possibilitat que hi hagi més ocupacions i reserves al setembre i a l’octubre. Segons l’INE, al juliol, el nombre de pernoctacions en apartaments turístics –se’n comptabilitzen 10.713– va ser de 509.104 a les comarques gironines, un 8% menys que el mateix mes de l’any passat.

Sector hoteler

La necessitat d’apostar per mesos més enllà del juliol i l’agost també l’ha proposat Martí Sabrià, gerent del Grup Costa Brava Centre –entitat que agrupa prop de 400 empreses del sector de l’hostaleria i el turisme, principalment de la comarca del Baix Empordà–. “Les dues últimes temporades de tardor han estat bones, tant pel que fa al temps com per als negocis, que tanquen amb bones sensacions i amb més ànims i recursos per invertir o per amortitzar les despeses fixes de funcionament”, afirma Sabrià, que hi afegeix que un altre indicador és que els preus s’estan mantenint a la Costa Brava Centre fins a l’11 de setembre i que això fa augurar que l’ocupació es mantindrà alta. Pel gerent de Costa Brava Centre, també cal començar a definir una estratègia “a llarg termini, cap al 2025, perquè tampoc es pot pretendre créixer cada any sense límit”. Així mateix, creu que cal reivindicar l’oferta hotelera en vista de la competència creixent de càmpings i apartaments.

LES XIFRES

1,13
per cent
menys de pernoctacions hi ha hagut als càmpings de la Costa Brava durant el juliol, segons l’INE.

LA FRASE

7
per cent
més de pernoctacions en allotjaments de turisme rural gironins hi ha hagut durant el mes de juliol.
Cal una estratègia a llarg termini, perquè tampoc es pot pretendre créixer cada any sense límit
Martí Sabrià
gerent del grup costa brava centre

“Els resultats de la temporada no compleixen les expectatives”

U.C

A diferència de la resta d’entitats, la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona –que està formada per onze associacions comarcals o locals– donava ahir definitivament per fet que la temporada serà més fluixa i que, seguint la tendència dels últims mesos, les previsions d’ocupació del mes de setembre seran entre un 5% i un 10% inferiors a les de l’any passat. Aquests resultats, destaca la federació, no compleixen les expectatives previstes. De tota manera, puntualitza que l’ocupació del setembre es diferencia per quinzenes i que el més habitual és que durant la darrera baixin els índexs. En aquest sentit, durant la primera quinzena a l’Alt Empordà es preveu una ocupació que oscil·laria entre el 55% i el 60%; a la Costa Brava Centre, entre el 65% i el 70%, i a la Costa Brava Sud, entre el 75% i el 80%. De cara a la segona quinzena, es preveu una ocupació entre un 5% i un 10% més baixa.

La federació –presidida per Antoni Escudero– conclou que la mitjana d’ocupació dels mesos de juliol i agost ha estat un 5% més baixa que la del 2017. També hi afegeix que hi ha el cas d’empresaris hotelers que han pogut assolir les xifres d’aquest any a còpia de fer ofertes, cosa que ha fet caure el preu mitjà de l’habitació.

Pel que fa a zones, la federació afirma que l’ocupació hotelera durant el mes d’agost al litoral gironí ha estat del 80% a la comarca de l’Alt Empordà, del 85% a la zona de la Costa Brava Centre i del 88% a la Costa Brava Sud. Pel que fa a la ciutat de Girona i a la rodalia, l’ocupació ha estat del 80%; a l’interior de la comarca de la Selva, del 65%, i a la Garrotxa, del 75%. També segons la federació, a les zones de muntanya el Ripollès ha tingut una ocupació del 75%, i la Cerdanya, del 78%. Pel que fa al tipus de turista i a la mitjana d’estades, la federació explica que el perfil de visitant que pernocta a les comarques gironines tant a l’agost com al setembre és el d’una parella o una família catalana, francesa, de la resta de l’Estat, russa, britànica o alemanya. Quant a la mitjana d’estades, hi ha una diferència entre el litoral –que oscil·la entre tres i quatre dies–, i Girona ciutat i altres zones d’interior i de muntanya –on és de dos o tres dies.

Amb relació a les causes que expliquen que la temporada hagi estat més fluixa, la federació considera que hi ha múltiples factors, entre els quals destaquen, a banda de la recuperació de destins internacionals, les “accions de turismofòbia que es veuen a través dels mitjans de comunicació”, la situació i els canvis en l’àmbit polític i les vagues dels empleats de companyies aèries com Ryanair, entre d’altres. Són factors que afecten el turisme, “un sector molt sensible als canvis”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona