Economia

El govern impulsa un pacte entre el món universitari i el sector productiu per a una societat “basada en el coneixement”

Torra: “Volem fer de Catalunya un dels països protagonistes de la revolució del coneixement”

El president de la Generalitat i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, presideixen El primer plenari del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement

El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) ha arrencat aquest dilluns amb l’objectiu d’impulsar una estratègia comuna del món universitari i la recerca i l’àmbit de l’economia productiva per posar les bases que permetin crear una societat basada en el coneixement.

La iniciativa ha celebrat aquesta tarda el seu primer plenari al Palau de la Generalitat en un acte presidit pel cap del govern, Quim Torra, que ha assenyalat que el PN@SC busca “fer de Catalunya un dels països protagonistes de la revolució del coneixement que ens ve a sobre”. Segons ell, el Pacte respon a l’ambició de “tenir un lloc en el mapa global i ser un actor en la millora del planeta i fer un país millor”.

El president de la Generalitat ha explicat que aquesta nova eina ha de servir per coordinar polítiques, per compartir actuacions i per optimitzar els recursos que es gestionen des de diferents àmbits.

Torra ha afirmat que el PN@SC “és l’expressió de la nostra ambició com a societat” per “fer les coses bé” i “innovar”. “I que això generi riquesa, que ens faci progressar i permeti més i millors oportunitats per a tothom per ser un país cada dia més just”, ha afegit.

Ha destacat que el camí per assolir aquest propòsits és del “pacte i la negociació”, d’una banda, i el del “coneixement”, de l’altra. Segons ell, el país està acostumat a “confluir en aquests consensos per fer possibles les coses”, com ho demostren iniciatives similars en altres àmbits, com el Pacte Nacional per a la Indústria, el Pacte Nacional per la a Societat Digital, el Pacte Nacional de Recerca o el Pacte Nacional per a les Persones amb Discapacitat, entre altres.

Estratègia conjunta

El PN@SC, que lidera el departament d’Empresa i Coneixement, s’estructura al voltant de set eixos i grups de treball, en base als quals es dissenyaran, s’acordaran i s’executaran les accions que s’hauran d’implementar en l’exercici 2020/21. El seu objectiu és impulsar una estratègia conjunta de país entre l’àmbit de l’educació superior, la recerca i la innovació, i l’economia productiva per construir la Catalunya del futur i establir així els fonaments d’una societat basada en el coneixement.

Durant la sessió de treball d’avui, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha volgut deixar clar que “tots estem d’acord que la universitat, encara que és la principal base de generació i transmissió de coneixement, no és l’únic element clau en una societat que es vol desenvolupar sobre la base del coneixement col·lectiu”.

El PN@SC permetrà crear el marc de referència de les futures polítiques en matèria d’universitats, recerca i innovació que contribueixin a què el percentatges d’activitat econòmica basada en coneixement se situï en valors comparables als dels països capdavanters.

És per això que també hi participen els departaments d’Educació, Salut, Economia i Hisenda, Polítiques Digitals i Administració Pública, Agricultura, Territori i Sostenibilitat, Cultura i Treball. A més, incorpora representants del món local i regional i de les vegueries.

El Plenari, que és el màxim òrgan del Pacte, està integrat per una àmplia representació del govern, del sistema d’educació superior, del sistema de recerca i innovació, del teixit social i empresarial, i de l’àmbit territorial. En total, té 88 membres, dels quals 36 en són nats i altres 52 per delegació.

L’organisme ha fixat avui el calendari i l’organització de la Taula Permanent, que es constituirà el pròxim mes de març, i es tornarà a reunir al desembre per elaborar la proposta final del Pacte i elevar-la al govern. Aquest document serà el fruit del treball que desenvolupin durant aquests mesos tant la Taula Permanent com els Grups de Treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona