La DO Terra Alta incrementa la producció i el nombre de cellers

L'any 2009 es van comercialitzar 2,3 milions d'ampolles de vi més amb aquesta distinció

«És cert que el món del vi travessa una crisi terrible i complicada, però també ho és que la gent creu cada dia més en la nostra DO i que ens estem donant a conèixer», ha manifestat el president de la DO Terra Alta, Jaume Descarrega. Aquest major coneixement de la denominació ha suposat un important increment de les vendes al mercat català i, segons el consell regulador, mentre que el 2008 es van comercialitzar 5,5 milions d'ampolles de vi amb la DO, l'any passat es va arribar als 7,8 milions. «L'única sortida que tenim és apostar per la qualitat i els darrers deu anys els cellers de la comarca han començat a treballar en aquesta línia», ha apuntat Descarrega, que espera que una cop se supere la crisi del vi els cellers de la Terra Alta estiguin posicionats al mercat. I en aquest sentit, el consell regulador aposta pels mercats de proximitat, que són els que més valoren la producció. «Hem fet un esforç de promoció per incrementar les vendes al mercat català i evitar que la major part dels vins de la comarca es comercialitzen a l'exterior», ha recordat el president del consell regulador. Així, mentre que fa uns anys costava trobar restaurants a les Terres de l'Ebre que incloguessen en les seues cartes els vins amb DO Terra Alta, avui dia ja és una pràctica habitual.

44 cellers

Actualment, hi ha 44 cellers inscrits a la DO Terra Alta, dos dels quals s'hi han afegit últimament. Es tracta del celler Algramar de Vilalba dels Arcs i de Ferranti Wines, instal·lat al celler modernista del Pinell de Brai [vegeu la peça] i que s'ha fixat l'exportació com a horitzó immediat. Per la seua banda, Algramar ha fet un pas endavant afegint-se a la DO després d'anys de comercialitzar vi de taula. D'altra banda, el grup Roqueta Origen ha presentat el seu primer vi amb DO Terra Alta: La Fou, un vi negre de Batea que reivindica el caràcter i el potencial de la terra on ha nascut.«El grup Roqueta elabora el vi en un celler que ja està inscrit a la DO, un vi de gamma alta», ha explicat el president de la DO. Amb tot, el hòlding Roqueta ha anunciat el seu establiment a la zona de producció de la Terra Alta. Tant el vi del grup Roqueta com la nova i àmplia línia del celler Mariol es van donar a conèixer en l'última edició de la fira Alimentària de Barcelona.

Finalment, la cooperativa agrícola d'Horta de Sant Joan està donant un impuls a l'activitat vitivinícola del municipi. Bodega Horta està rellançant els seus vins amb DO Terra Alta sota la marca Racó del Convent, posant-hi el territori com a bandera.

La Fira de la DO Terra Alta arriba a la quarta edició

L.M

Els municipis de Bot i Batea seran l'escenari el cap de setmana del 17 i 18 d'abril de la 4a edició de la Fira de la DO Terra Alta. El primer dia els actes tindran lloc a Bot, amb una jornada tècnica vitivinícola en què es presentarà el programa de millora de la competitivitat del sector, l'avaluació de la garnatxa blanca sobre la influència del grau de maduració del raïm en la qualitat del vi i les estratègies de reg en vinya per a la millora de la producció i la qualitat del raïm. Diumenge, dia 18, els actes es traslladaran al pavelló poliesportiu de Batea, on els cellers participants presentaran les novetats de l'última campanya (2009-2010). El xef Jorge de Andrés, amb dos restaurants a València amb una estrella Michelin cadascun, oferirà una demostració culinària.

Acord empresarial al Pinell de Brai

ACN

Un empresari gal·lès ha llogat el celler modernista del Pinell de Brai per tal d'introduir-se en el món vinícola elaborant el seu vi a les instal·lacions de la cooperativa. En un moment en què la secció vinícola nota amb força la crisi i estava resultant inviable, la junta de la cooperativa ha vist amb bons ulls aquest lloguer, que servirà per rendibilitzar l'adquisició recent de maquinària. A més, l'empresari comprarà tota la producció de raïm dels socis de la cooperativa i etiquetarà el vi amb la imatge del celler del Pinell. Un cop elaborat i embotellat, el vi s'exportarà a Anglaterra i els Estats Units, amb la intenció afegida de promocionar turísticament la zona.

L'empresari David Gwyn Jones viu a Anglaterra, on té diversos negocis, però disposa de conreus de vinya a Gandesa i Bot. Tot i que en un principi s'havia plantejat construir un celler i una bodega, després de visitar el celler del Pinell es va posar en contacte amb la cooperativa agrícola del municipi per poder-hi elaborar el seu vi. Davant la inestable situació que vivia la secció vinícola, l'entitat va veure en el lloguer de les instal·lacions una opció per a la supervivència de la secció. «Amb la crisi de preus, el sector del vi va a la baixa, i amb aquest lloguer podrem eliminar costos de la secció del vi i centrar els beneficis en les altres dues seccions: la de l'oli i la de l'ametlla», ha explicat el president de la cooperativa, Sisco Guarí.

Tot i que la cooperativa i l'empresari van signar el contracte de lloguer ja fa un any, de moment Jones encara no ha elaborat el vi –el que ara ven la cooperativa del celler és l'elaborat per l'entitat– i actualment està treballant amb la producció de la campanya anterior. Segons el contracte, que té una durada de cinc anys i és prorrogable amb l'acord de les dues parts, l'empresari pot utilitzar les instal·lacions del celler per elaborar el vi i també pot vendre'l a la botiga que hi ha al mateix celler, on també s'ofereixen altres productes de la cooperativa.

A més, Jones s'ha compromès a comprar tota la collita de raïm dels sis socis de la cooperativa que tenen vinya –la producció va ser de 35.000 quilos l'any passat, mentre que fa sis anys era de 90.000–, de manera que el vi serà elaborat amb el raïm de l'empresari i el dels socis. Segons ha afegit Guarí, Jones etiquetarà el vi amb la imatge del celler del Pinell i de la cooperativa, tot i que durà un altre nom. D'aquesta manera, l'empresari gal·lès també pretén donar a conèixer en aquests països el territori i els productes de la Terra Alta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.