Economia

El BCE rebaixa el tipus de facilitat de dipòsit fins al -0,5%

El Banc Central Europeu cobrarà més als bancs per guardar-los els diners amb l’objectiu d’estimular el crèdit a empreses i ciutadans

Draghi reactiva les compres de deute amb 20.000 milions d’euros mensuals a partir del novembre

El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha decidit tornar a les mesures d’estímul davant dels indicadors d’un alentiment econòmic a la Unió Europea.

El BCE ha decidit aquest dijous rebaixar una dècima els tipus d’interès de la facilitat de dipòsit fins al -0,5%. Això significa que Frankfurt cobrarà encara més als bancs per guardar els seus diners, el que els pot obligar a moure’ls i augmentar el crèdit a les empreses i els ciutadans.

En el seu penúltim consell de govern al capdavant de la institució, on està previst que el substitueixi la francesa Christine Lagarde, Draghi també ha anunciat que reactiva els plans mensuals de compra de deute, amb 20.000 milions d’euros mensuals a partir del mes de novembre. Les compres s’allargaran “tant com faci falta” i s’acabaran així que el BCE comenci a augmentar els tipus d’interès de nou. Pel que fa a la resta de tipus, es mantenen intactes al mínim històric del 0% pel tipus general i al 0,25% pel de facilitat de crèdit.

El BCE preveu una “desacceleració prolongada” a la zona euro

Segons ha explicat Draghi, les mesures anunciades responen a tres factors detectats pel BCE: una desacceleració “més marcada del que s’esperava”, unes expectatives d’inflació a la baixa i la persistència de riscos geopolítics i d’una guerra comercial. “És el moment que la política fiscal se’n faci càrrec”, ha defensat.

El banquer italià ha apuntat que tant l’economia com la inflació estaran per sota del que es preveia. Ara, el BCE preveu un creixement del 1,1% aquest any, una dècima menys de l’esperat. Per al 2020, la previsió és que el creixement sigui del 1,2%, dues dècimes per sota del 1,4% que s’esperava.

Tot i mantenir que la probabilitat d’una recessió a la zona euro és “petita”, Draghi ha admès que aquesta eventualitat ara “ha crescut”. En el cas d’Alemanya, el president del BCE ha dit que s’hi han de prendre “decisions efectives i oportunes” davant els avisos d’una possible recessió i ha instat Berlín a gastar més per combatre una recessió.

Per combatre la “debilitat prolongada” a la qual es veurà exposada la zona euro, Draghi ha demanat als governs dels estats que incrementin la despesa amb l’objectiu d’estimular l’economia. Draghi ha assegurat que estan “seguint de prop tots els efectes secundaris” que puguin tenir les mesures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró