Economia

turisme

frau elèctric

Tercer hotel ‘pirata' a Lloret

Endesa talla el subministrament a un tercer hotel de Lloret de Mar que punxava la llum

Els 210 hostes del Mediterranean Sand van haver de ser reallotjats ahir en altres hotels i fins i tot en altres poblacions

La prioritat de l'Ajuntament era ahir minimitzar els danys

Els hotels de Lloret amb la llum punxada ja són tres, segons fonts d'Endesa, i tots de la mateixa empresa. Al Sun Village i el Savoy s'hi va afegir ahir el Mediterranean Sand, al qual l'Ajuntament també va retirar ahir la llicència d'activitats, i els seus 210 hostes van haver de ser reallotjats en altres establiments, la majoria de Lloret, tot i que alguns turistes van haver de canviar de població, i acabaran passant les vacances en llocs com Tossa de Mar i Platja d'Aro. Endesa va tallar el subministrament ahir al Mediterranean Sand, de quatre estrelles i situat a l'avinguda Pau Casals, a tocar del passeig, ahir al migdia.

La majoria dels hostes consultats ahir coincidien que ningú els havia donat cap explicació, sinó que se'n va anar la llum, i que primer els van dir que al cap d'un parell d'hores el problema estaria solucionat, i més endavant els van dir que fessin les maletes perquè els traslladaven a altres hotels. Molts s'ho agafaven amb tranquil·litat, però n'hi havia d'indignats, en alguns casos perquè fins i tot era el segon cop que canviaven d'hotel. Alguns d'aquest últim grup eren els que s'allotjaven primer al Marina Sand, que és el que va destapar el frau del subministre quan es va calar foc al generador que tenia instal·lat al terrat. Durant tota la tarda d'ahir, autobusos i furgonetes van anar recollint turistes a la porta del Mediterranean Sand per portar-los a altres hotels. A l'interior de l'establiment, la direcció no va voler fer cap mena de declaració, més enllà de dir que és “mentida” que punxin la llum. Però els turistes no eren ahir els únics preocupats. Des de l'Ajuntament, l'alcalde en funcions, Jordi Orobitg, admetia que aquesta mena d'incidents fan mal a la destinació turística. Avançava que un cop tancada la temporada turística s'asseuran a parlar amb empresaris que no duen a terme precisament “bones pràctiques”.

Després de l'incident amb el Sun Village i el tall de subministrament no només a aquest hotel sinó també al Savoy, l'Ajuntament havia donat de termini fins ahir perquè el Savoy arribés a un acord amb Endesa i tingués subministrament elèctric. En cas contrari, l'Ajuntament li retirava la llicència d'activitats. Fonts d'Endesa van confirmar ahir, però, que no hi havia cap mena d'acord amb cap dels hotels i que, per tant, continuaven sense subministrament. Orobitg va dir ahir que la prioritat de l'Ajuntament era “minimitzar els danys”. L'alcalde en funcions va manifestar que l'Ajuntament va exigir al Savoy com a mesura complementària que, a banda del generador que ja tenia, instal·lés un altre grup electrogen per garantir el correcte funcionament de les instal·lacions. Tot i admetre que era una situació anòmala, Orobitg va dir que era preferible a haver de reubicar també tots els hostes d'un tercer hotel, i va assegurar que els informes dels serveis tècnics avalaven que no hi havia risc per als clients. L'Ajuntament ha mantingut converses amb els propietaris i amb Endesa “perquè no es faci més gran el problema”, va admetre Jordi Orobitg. També va insistir que un cop tancada la temporada tindran reunions amb empresaris que entenen que duen a terme pràctiques que perjudiquen Lloret de Mar en conjunt. “Entre aquests empresaris hi ha els d'aquesta cadena hotelera”, va dir Orobitg. Les reunions, però, no es limitaran al sector hoteler, hi va afegir.

D'altra banda, Orobitg també va qüestionar l'oportunitat del moment per tallar la llum als hotels, sense voler posar en dubte la legitimitat de la mesura de la companyia elèctrica. “Ens consta que aquestes situacions fa molts mesos que les tenen localitzades, de marge n'hi havia molt per no fer-ho en plena temporada turística”, va manifestar.

D'altra banda, el sindicat CCOO va fer públic ahir un comunicat en què considera “inacceptables” els fets ocorreguts amb el frau elèctric dels hotels Sun Village i Savoy. Els representants de CCOO del comitè d'empresa del Sun Village van demanar per escrit a l'empresa informació sobre la situació econòmica d'aquesta i, segons CCOO, com que no hi va haver resposta, van posar una denúncia a la Inspecció de Treball per vulneració dels drets d'informació i consulta dels treballadors i els seus representats. També van criticar durament al grup empresarial hoteler denunciat el grup municipal d'ICV-EUiA, a l'oposició, que va exigir a l'equip de govern que faci inspeccions a tots els establiments hotelers. ICV-EUiA també denunciava “el silenci còmplice” del gremi d'hostaleria, tot i que els hotels denunciats no estan agremiats.

Els turistes, entre la indignació i la resignació

Nuri Forns

Entre els afectats pel reallotjament n'hi havia de moltes nacionalitats i característiques. Una parella de Sèrbia, en Mirko i la Milica, havien arribat a Lloret de viatge de noces diumenge. Després de passar el matí a la platja, ahir van veure en tornar a l'hotel que no hi havia llum, però l'única explicació que els van donar és que havien de canviar d'hotel i que ja els avisarien quan sabessin on els enviaven. S'ho agafaven amb filosofia i pensaven tornar a la platja fins que els truquessin al mòbil. Ningú no els havia dit per què no hi havia llum.

Més indignat es mostrava Sergio Aguado, de Guadalajara, que havia arribat divendres amb la seva família i primer s'havia allotjat al Savoy. Quan al Savoy li van tallar la llum els van reallotjar al Mediterranean Sand, on van tornar a tenir el mateix problema. Aguado va demanar el full de reclamacions, però assegura que no li van fer cas, fins que es va presentar a la recepció acompanyat de dos agents de la Policia Local, i llavors sí que li van facilitar el full. Aguado, a més, volia denunciar la situació a la policia pels maldecaps que li va ocasionar en les vacances familiars. En total, per set nits amb tot inclòs la família (de quatre membres) havia pagat 560 euros.

Una família del Vendrell també explicava ahir que van arribar diumenge per passar una setmana de vacances a Lloret de Mar. En entrar a l'hotel van tenir una gran decepció, explicava Nieves Mateu, perquè l'habitació era bruta i segons diu havien enquibit en poc espai un llit de matrimoni i un llit supletori, tot i que eren quatre. Després d'unes hores d'incertesa van saber que els enviaven a Platja d'Aro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona