Economia

economia

el rescat bancari

L'Estat només ha recuperat el 5% dels ajuts a la banca

Les injeccions públiques, a través del FROB, a grups financers en crisi s'eleven a 53.553 milions d'euros des del 2008

El fons estatal encara ha de vendre participacions a Bankia i BMN

Les ajudes atorgades per l'Estat espanyol a la banca en els últims anys per garantir-ne la solvència seran sufragades en la seva majoria pels contribuents. L'Estat, a través del fons de reestructuració ordenada bancària (FROB) creat l'any 2008, ha injectat un total de 53.553 milions d'euros en el sistema financer espanyol, segons les dades fetes públiques ahir pel Banc d'Espanya. D'aquesta quantitat, s'han recuperat 2.686 milions d'euros, és a dir, només un 5% del total.

Aquesta xifra augmentarà els propers anys, quan el FROB culmini el procés de desinversió amb la venda de les participacions que encara controla a Bankia (65%) i BMN (65%), però l'Estat ni de bon tros arribarà a recuperar el total d'ajudes atorgades per al rescat del sector bancari. Bankia, per exemple, tenia ahir un valor en borsa de prop de 8.900 milions d'euros i, per tant, el 65% del total val 5.785 milions d'euros. Hi ha l'esperança que en els propers mesos es revalori la seva cotització i, fins i tot, n'augmenti el valor amb la integració de BMN, però el FROB amb prou feines recuperarà els 23.500 milions d'euros que el juny del 2012 va destinar per evitar l'esfondrament del grup que va integrar, entre d'altres, l'antiga Caja Madrid i la valenciana Bancaixa.

Els comptes en la resta de rescats presenten uns números vermells encara més accentuats. Un dels casos més sagnants és el de Catalunya Caixa, que va rebre un total de 12.052 milions d'euros en ajudes del FROB per, amb la venda al BBVA, recuperar només 782 milions d'euros. El pitjor cas, però, és el de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), integrada en el Banc Sabadell, que acabarà costant al contribuent entre 10.000 milions i 15.000 milions un cop se'n completi el sanejament.

En total, des del maig del 2009, les ajudes financeres en forma de capital a la banca sumen 61.495 milions d'euros, dels quals hi ha els 53.553 milions citats que corresponen al FROB i 7.942 milions aportats pel mateix sistema financer a través del fons de garantia de dipòsits (FGD).

Dèficit i retallades

Per fer-nos una idea del volum de les ajudes, l'any passat el dèficit públic de l'Estat va elevar-se a 55.700 milions d'euros, és a dir, una quantia similar al rescat atorgat a la banca. Un altre exemple seria el conjunt de noves retallades reclamades a l'Estat espanyol per la Comissió Europea per a l'any que ve per mantenir sota control el dèficit públic: 15.000 milions d'euros.

Igualment, i des del 2008, s'han atorgat garanties als grups compradors d'entitats financeres en crisis –a través dels coneguts esquemes de protecció d'actius (EPA)– amb una pèrdua màxima estimada de 10.948 milions, una quantitat proveïda ja en el FGD i de la qual al FROB corresponen només 918 milions, segons el Banc d'Espanya.

LES XIFRES

2.686
milions d'euros ha recuperat el FROB dels 53.553 milions destinats des del 2008 als rescats bancaris
15.000
milions d'euros pot arribar a costar el sanejament de la CAM, el grup que presenta una factura més gran
10.948
milions d'euros és la quantitat destinada a garanties i avals per als grups compradors d'entitats en fallida


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona