Economia

Impactes divergents

Les actuacions dels bancs centrals d'aquesta setmana han mostrat camins que podrien suposar impactes divergents en les corbes. Mentre que el Banc del Japó intenta buscar un repunt moderat de pendents, la Reserva Federal americana continua en la línia d'una política monetària més restrictiva i llança un missatge que augmenta la probabilitat de pujada de tipus al desembre. A més llarg termini això continua afavorint un aplanament del pendent, ja que la possibilitat de puges el 2017 sembla limitada en quantitat i nombre. Per aquí, aviat toca al BCE, pel qual el consens també espera més sensibilitat amb la corba de tipus. Si hi entrem més detalladament, el Banc de Japó no va anunciar mesures d'estímul, tot i que va deixar la porta oberta a retallar el tipus d'interès de referència, per ara en el -0,1%. El més destacat va ser el compromís de mantenir el tipus d'interès a deu anys entorn del 0% i aconseguir, i fins i tot sobrepassar, l'objectiu d'inflació del 2%. El Banc de Japó, doncs, intentarà reprendre el control sobre la corba de tipus d'interès atorgant més flexibilitat en l'objectiu de compres d'actius i durada mitjana de les compres, i introduint en el seu lloc compres a un tipus d'interès fixat per l'entitat. Dit d'una altra manera, es mantindran les compres entorn dels vuitanta bilions de iens anuals, però la base monetària s'ajustarà segons l'objectiu dels tipus d'interès a llarg termini especificats.

Per la seva banda, el missatge de la Reserva Federal americana no hauria d'afavorir la presa de pendent. Després del comunicat augmenten les probabilitats de pujada de tipus al desembre d'aquest any, però els tipus d'interès esperats per als propers anys pels membres de la institució continuen baixant de manera notable (-50 punts per al període entre el 2017 i el 2018). La presidenta de la institució, Janet Yellen, va advertir que el tipus neutral de tipus d'interès real se situa en nivells molt baixos (entre el 0% i l'1%). Un aplanament del pendent als Estats Units en un entorn incert exerciria pressió en els pendents de les corbes del Japó i la zona euro, independentment de les mesures que podria adoptar el BCE d'ara endavant.

Amb aquest escenari, continuo creient en l'aposta per sectors vinculats al consum, si bé es podrien combinar amb altres sectors més cíclics com ara l'industrial, en detriment d'uns altres ja més cars, com viatges i oci, bàsicament línies aèries. Mentrestant, els emergents podrien continuar fent-ho millor amb relació als desenvolupats, impulsats per la cerca de rendibilitat. Al meu entendre, els mercats romanen més còmodes amb els missatges de polítiques monetàries laxes, com ho demostra el fort repunt després de la reunió de la Reserva Federal americana amb relació a mercats gairebé plans després de la reunió del Banc de Japó. Per tant, aconseguir un alça dels tipus llargs podria servir per millorar l'evolució a la borsa del sector que hi està més lligat, el financer, en detriment d'altres de més vinculats als bons amb rendibilitats baixes com les concessionàries i immobiliàries. En tot cas, perquè la presa de pendent i el repunt de tipus no penalitzi les valoracions, aquesta hauria de ser molt gradual i només en aquest cas podria ser neutral, fins i tot neutral i positiu per al mercat. Comparativament, es podria dir que si sembla complicat que els bancs centrals aconsegueixin el seu objectiu amb la corba, si a més ho fan sense fer soroll, és com divertir-se jugant al pòquer i, a més, guanyar.

Nicolás Fernández és director
d'Anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona