ramaderia
mercat
El 3r Mercat de Raça Bruna preveu arribar a un volum de negoci de 115.000 euros
En la cita professional, que es farà divendres i dissabte a Vic, se subhastaran uns 200 caps de bestiar
Aquest any hi haurà tast gratuït de carn per al públic
Uns 200 exemplars de bestiar boví de raça bruna del Pirineu –entre vedelles i braves de recria, vaques de primer part i mascles del centre de testatge Bon Repòs– es posaran
a la venda en el 3r Mercat de Raça Bruna, que es farà aquest divendres i dissabte al recinte firal El Sucre de Vic. Els caps de bestiar que se subhastaran –procedents del Pallars, la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Berguedà, la Cerdanya i Osona– es calcula que suposaran un volum de negoci d'uns 115.000 euros, quantitat molt similar a les últimes edicions.
Martí Orriols, gerent de la Federació de Bruna del Pirineu (Februpi), comenta que l'any passat es va vendre un 80% del bestiar exposat, “i és bo que sigui així, per poder garantir al ramader que podrà comprar i també uns preus correctes”. Segons ell, per als compradors –procedents sobretot del Ripollès, el Berguedà i Osona–, “es necessitava un mercat amb un nombre de caps prou important perquè un ramader d'una explotació mitjana-gran, amb 30 animals per reposar, pogués tenir un lloc on fer-ho”. La venda mitjançant subhasta “és un format molt net, amb un preu de sortida i licitacions de 10 euros fins que s'adjudica al millor postor”, comenta Orriols.
Divendres el mercat estarà orientat només als professionals: es pesaran i s'exposaran els animals, i es gestionaran les acreditacions als compradors. Dissabte, que és quan es farà la subhasta (13 h), el recinte firal s'obrirà a les 9 h
a tot el públic, i a partir de les 12.30 h es podrà fer un tast gratuït de vedella bruna dels Pirineus gràcies a la col·laboració del Gremi d'Hostaleria d'Osona.
LA XIFRA
LA FRASE
Una raça molt apreciada a la granja i al plat
El mercat tindrà una petita exposició informativa sobre onze productors catalans que venen carn de vedella bruna directament al consumidor. A Catalunya hi ha un cens d'entre 30.000 i 35.000 mares i uns 13.000 caps registrats
en el llibre genealògic. La raça bruna (autòctona) és molt apreciada pels ramaders, per la docilitat i la bona adaptació dels animals, i també pels cuiners, per l'alta qualitat gastronòmica d'aquesta carn.