Economia

Báñez planteja compaginar una pensió del 100% i feina

El govern espanyol estudia apujar un límit que se situa ara en el 50%

La ministra afirma que la jubilació se seguirà pagant amb l'ocupació i que el fons de reserva és “un instrument temporal”

La ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha plantejat, com a compromís del govern per a la propera legislatura, fer compatible el cobrament del 100% de la pensió amb l'ocupació, amb l'únic requisit d'haver arribat a l'edat ordinària de jubilació, és a dir, els 65 anys. En unes jornades sobre pensions organitzades pels diaris El Mundo i Expansión, a Madrid, la ministra va explicar que aquesta mesura implica continuar treballant més enllà de l'edat de jubilació, al mateix temps que es rep el total de la pensió.

Cal tenir en compte que actualment ja és possible compaginar la jubilació i la feina, encara que només es percep el 50% de la pensió. Báñez va afegir-hi que aquesta mesura és aplicable per a qualsevol ocupació i està adreçada als ciutadans que se sentin amb capacitat d'aportar la seva experiència a través d'una feina, percebent, a més, la totalitat de la pensió que els correspongui.

La ministra també va referir-se al fons de reserva de la Seguretat Social i va dir que és “un instrument d'ús temporal” i que les pensions es continuaran pagant amb l'ocupació. No obstant això, no va concretar què passarà l'any que ve, quan previsiblement s'esgotarà l'anomenada guardiola de les pensions. De fet, el govern espanyol ha fet servir des del 2012 aquests recursos per fer front als compromisos amb les pensions, especialment per abonar les pagues extraordinàries del juny i el desembre.

Sistema sostenible

Malgrat això, Báñez va llançar un missatge d'esperança perquè, al seu parer, considera que el sistema de pensions a l'Estat és sostenible i funciona a curt i mitjà termini. En aquest sentit, va mencionar un informe de la Comissió Europea que indica que l'Estat és el país que està més ben preparat en matèria de pensions per al 2060 i que, en aquesta data, la despesa en pensions superarà l'11% del PIB, mentre que a Bèlgica s'enfilarà fins al 16%.

La titular d'Ocupació va referir-se també als inicis dels treballs del Pacte de Toledo, i al compromís subscrit dilluns passat amb els agents socials per arribar a un consens a l'hora de posar en marxa reformes que garanteixin la sostenibilitat de les pensions.

Mil euros de pensió

“Espanya, després de la crisi, paga més pensions que mai, més elevades que mai i, per primer cop, la pensió mitjana de jubilació supera els 1.000 euros”, va manifestar Fátima Báñez.

A més, va afegir-hi que també són “més justes que mai, perquè les dones que han treballat i aporten més de dos fills tenen un 15% de complement quan es jubilen”. Des del gener passat, quan va entrar en vigor aquesta mesura, més de 118.000 dones s'han beneficiat d'aquest complement, segons va detallar la ministra.

Finalment, la ministra va fer referència a l'última sentència que equipara els contractes temporals i indefinits i, un cop més, va remetre a l'informe del grup d'experts la conclusió del qual, segons va dir, sempre anirà a favor de la seguretat jurídica de les empreses i de la protecció dels treballadors.

El Congrés evita noves eleccions el dia de Nadal

El ple del Congrés va aprovar ahir, amb el suport del PP, PSOE i Ciutadans, la reforma electoral destinada a evitar que unes hipotètiques terceres eleccions se celebrin el dia de Nadal, tal com hagués passat si fracassa la investidura de Mariano Rajoy. La reforma redueix de 54 a 47 dies el termini que va entre la convocatòria d'unes eleccions i la cita amb les urnes, a més de reduir a vuit dies la campanya electoral, un fet que comportaria unes terceres eleccions, el 18 de desembre. Més enllà d'aquesta data, la reforma agilitza terminis i requisits tant per a l'administració com per a les candidatures. A més, el text aprovat acorda reduir a la meitat el límit màxim de despesa electoral en què poden incórrer els partits polítics durant la campanya, i retalla en un 30 per cent les subvencions que reben les candidatures per vots i escons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Xoc Sabadell-BBVA a la CNMV i pel 50,01%

madrid
SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid