Economia

L'eurocambra veu difícil un acord amb Valònia

Schultz descarta mantenir la cimera entre la UE i el Canadà prevista per demà

El Parlament Europeu va mostrar ahir el seu escepticisme davant la possibilitat que Valònia aixequi abans de demà el vet a l'acord de lliure comerç entre la Unió Europea (UE) i el Canadà, l'anomenat CETA, encara que sí que preveu trobar una solució al llarg de les setmanes vinents. El president de l'eurocambra, Martin Schulz, va considerar ahir “difícil” que s'aconsegueixi un acord sobre el CETA aquesta setmana, encara que va mostrar-se “convençut que es pugui arribar aviat” a un consens.

Cal recordar que per demà, dijous, estava prevista la signatura de l'acord entre la UE i el Canadà, un acte que s'haurà de suspendre fins que es tanqui un acord amb Valònia, una regió de Bèlgica que s'oposa al tractat.

“Crec que un acord és molt possible, però cal que escoltar les preocupacions de Valònia i, potser, això necessiti més temps per aclarir-se”, va afirmar Schulz, qui va considerar “complicat” que tingui lloc la cimera de demà. Schulz va continuar ahir els seus contactes amb interlocutors europeus i canadencs, que a l'hora mantenen contactes amb Bèlgica per tal de desencallar el vet.

Crítiques del PPE

Qui va mostrar-se especialment crític amb el blocatge va ser el president del grup del Partit Popular Europeu (PPE), Manfred Weber: “El vet no és un fracàs europeu, sinó conseqüència dels egoismes nacionals.” Weber va assegurar que el CETA “no està mort” i va reiterar que és “el millor acord comercial” negociat fins ara. “Farem tot el que sigui perquè també sigui aprovat a Bèlgica”, va afirmar.

Qui va aixecar el blocatge ahir va ser Bulgària, que va anunciar per fi que votarà favor del tractat de lliure comerç entre la UE i el Canadà. L'aixecament del vet era una cosa que estava prevista, ja que Ottawa havia donat senyals positives a la condició de Sofia d'aixecar el règim de visats per a ciutadans búlgars que vulguin entrar al Canadà.

D'aquesta manera, l'obligatorietat per als ciutadans de Bulgària de mantenir el visat haurà de ser aixecada, com a molt tard, a final del 2017. Sense aquesta condició, Bulgària no es mostrava disposada a aprovar el tractar de la CETA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona