Economia

Les grans empreses gironines tornen a apujar els sous

És el primer any, des que va començar la crisi, que hi ha rotació de personal

Les companyies preveuen incrementar un 4% la facturació el 2017

S'aposta cada cop més per les hores extres

Les grans empreses de les comarques gironines comencen a apujar sous, deixant enrere així la tendència a la baixa que s'havia instaurat des de que va començar la crisi econòmica. Segons un estudi encarregat pel Fòrum Carlemany i elaborat per Marlex Human Capital, les firmes que facturen més de 70 milions d'euros han pujat les nòmines un 1,28% aquest any, un percentatge que es preveu que sigui similar l'any vinent. “Això fa que, per primer cop, ens acostem als increments salarials que hi havia abans de la crisi, i que de mitjana se situaven a l'entorn del 2%”, va explicar la responsable de l'estudi, Sandra O'Kelly, que va assegurar que també veuen com vuit de cada deu empreses avaluen els objectius assolits a l'hora de pactar sous i increments de retribució.

La setena edició de l'Estudi Retributiu de les comarques gironines ha analitzat un total de 33 empreses (sobretot dels sectors alimentari, químic i metal·lúrgic) que donen feina a 6.700 persones –la majoria tenen 150 treballadors–. La facturació mitjana de les empreses és de 70 milions d'euros i la previsió per a aquestes empreses el 2017 és, de mitjana, de 73,4 milions amb uns costos de personal de mitjana per a l'any 2016 de l'11%, lleugerament superiors a l'any 2015 (10,6%) i un BAI amb tendència a l'alça. “En els últims dos anys, els beneficis de les empreses creixen en major proporció que la facturació i els costos de personal, un fet que fa pensar que ha millorat molt l'eficiència de les empreses en aquest període”, va dir.

L'estudi també posa en relleu que per primera vegada, totes les empreses analitzades apliquen la fórmula de retribució variable (sobretot, amb els comercials i directius) i que un 67% de les firmes complementen el salari amb retribucions en espècies (contractant assegurances de vida per al personal o permetent que facin servir els cotxes d'empresa per a ús privat).

Pel que fa a les plantilles, l'estudi també constata que aquest és el primer any que s'incrementa la rotació de personal. “En part, això és degut, també, a la millora de les perspectives econòmiques; durant tots aquests anys, els treballadors preferien mantenir el seu lloc de treball; ara, però, veiem com tornen a animar-se a canviar de feina”, va precisar.

De mitjana, aquest 2016 cadascuna de les grans empreses analitzades han contractat una vintena de treballadors. Sobretot operaris i perfils tècnics. Per contra, per adaptar-se a la crisi, les firmes han experimentat un “lleuger descens” de perfils administratius i càrrecs intermedis.

Sobre les modalitats de contracte, l'informe subratlla que la majoria de treballadors són indefinits (84,7%). Tot i això, en els últims quatre anys el nombre de contractes eventuals ha crescut, a través de les empreses de treball temporal, i han passat de significar un 7,9% al 9,1%. “La gran majoria d'aquests contractes són d'operaris, però també hem detectat que les grans empreses també se serveixen de les ETT per contractar cada cop més administratius i perfils tècnics”, va indicar.

L'estudi retributiu també recull que un 96% de les grans empreses apliquen la flexibilitat laboral i que davant increments sobtats de feina, les firmes aposten per demanar als treballadors que facin més hores extres retribuïdes, contractar més personal a través d'ETT i, en tercer lloc, canviar els torns de treball”.

Pel que fa a la conciliació de la vida laboral i la familiar, l'informe recull que la majoria d'empreses permeten als treballadors tenir flexibilitat d'entrada i sortida.

LES FRASES

Per primer cop, ens acostem als increments salarials que hi havia abans de la crisi
Sandra O'Kelly
Responsable de l'estudi
Aquest any hem notat que els treballadors tornen a animar-se a canviar de feina


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

L’Opa del BBVA al Sabadell s’alenteix

barcelona
unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró