Economia

Andic, Daurella i Grífols, els tres catalans més rics

L'amo de Mango, la presidenta de Coca-Cola Iberian Partners i el president dels laboratoris Grífols, les tres fortunes més grans, segons ‘Forbes'

Catalunya, el territori de l'Estat amb més rics

El propietari de Mango, Isak Andic repeteix un any més com el català més ric, segons la llista Forbes, amb una fortuna valorada en 4.200 milions d'euros. El fundador de la tèxtil és també l'únic català que es cola en el rànquing de les cinc principals fortunes a l'Estat. La firma de moda viu un moment agredolç, amb unes vendes que van batre rècords el 2015 amb un volum global de 2.327 milions d'euros, però amb una rendibilitat sota mínims i un benefici de tan sols 4 milions d'euros.

A Andic el segueix la presidenta de Coca-Cola Iberian Partners, Sol Daurella, amb una fortuna valorada en 3.700 milions d'euros. El 2 de juny passat, Daurella va protagonitzar el toc de campana del debut en borsa de la companyia, després d'haver-ho fet ja als mercats de Nova York, Londres i Amsterdam. Per això la famosa revista l'assenyala, a més, com una de les empresàries protagonistes del 2016 a l'Estat.

Primer el tèxtil, segon la indústria agroalimentària, i el tercer pilar del podi el tanca un altre sector crucial en l'economia catalana, el farmacèutic. Es tracta de Víctor Grífols, president dels laboratoris del mateix nom, especialitzats en l'elaboració d'hemoderivats, que acumula un capital de 2.500 milions d'euros.

Tot i tenir la seu a Catalunya, Grífols té la major part del seu negoci a fora, als Estats Units, i el seu president ha estat un dels empresaris catalans més significats amb el procés.

Artur Carulla i família, propietaris d'Agrolimen (Gallina Blanca, Pans & Company), ocupen la quarta posició a Catalunya, amb un capital de 2.150 milions d'euros, i el segueix Demetrio Carceller Arce (Damm), amb un patrimoni de 2.000 milions d'euros. L'empresari i el seu pare, Demetrio Carceller Coll, acaben de pactar el pagament de 92 milions d'euros per evitar la presó per evasió d'impostos. Els propietaris de Catalana Occident, els laboratoris Almirall, Cirsa, Desigual i Puig són els altres integrants del top ten català dins la llista Forbes.

En general hi ha pocs canvis respecte de la composició de la llista del 2015, tot i que una de les principals variacions la protagonitza el propietari de Desigual, Thomas Andres Meyer, que passa del lloc 10 al 30 a la llista estatal. La firma de moda va facturar un 3% menys l'any passat i està en ple procés de reorganització del seu model de negoci.

En total hi apareixen 27 noms catalans o relacionats amb negocis catalans, fet que situa el Principat com el territori dins l'Estat amb una major concentració de fortunes, segons Forbes, seguida de prop per Madrid, amb 24 aportacions al rànquing. Amb tot, el primer territori per suma de capital és Galícia (83.600 milions d'euros), perquè tot i aportar només vuit rics a la llista estatal, la presència d'Amancio Ortega (Inditex) ja suma per si sol 71.000 milions. Les 27 fortunes catalanes sumen un capital total de 32.475 milions d'euros, i les 24 amb seu a Madrid, 39.925 milions d'euros.

Sol Daurella és una de les poques dones que formen la llista a títol individual. Una altra de les protagonistes femenines, l'aristòcrata Carmen Thyssen, forma part també de les 27 aportacions catalanes. Entre aquestes destaquen sobretot els imperis de base industrial i de caràcter familiar, amb noms com ara Grup Planeta, Laboratoris Esteve, Tous, Roca, Ciments Molins, Pronovias, Núñez i Navarro i Comsa.

Amancio Ortega no té qui li disputi el títol de més ric

El fundador del gegant tèxtil Inditex no té rival. Ningú més pot fer ombra a aquest empresari que va obrir un petit taller de moda amb la seva dona allà a l'any 1963 i que avui acumula una fortuna de 71.000 milions d'euros. Un volum que també el situen com una de les principals fortunes al món (només ahir va ingressar 554 milions d'euros en concepte de dividends d'Inditex). A més, una de les filles del magnat gallec, Sandra Ortega, apareix en la posició quatre de la llista gràcies a les seves posicions a Inditex i Zeltia, amb un patrimoni de 7.600 milions d'euros.

Ortega està a una distància sideral del segon a la llista de Forbes per a l'Estat espanyol. Es tracta dels propietaris de Mercadona, Juan Roig i la seva dona, Hortensia Herrero, amb una fortuna conjunta de 8.000 milions d'euros. El president de Ferrovial, Rafael del Pino, ocupa la tercera posició, amb un capital valorat en 7.650 milions d'euros.

La construcció i els serveis tenen un pes més destacat entre els més rics a l'Estat en una llista de cent fortunes on hi ha també cantants (Julio Iglesias és a la posició 49) i terratinents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona