Economia

Andorra es prepara per compartir informació fiscal

Aprova la llei que desplega l'intercanvi automàtic, que entra en vigor l'1 de gener amb els països de la UE

El 2018 compartirà les dades de comptes amb més d'un milió de dòlars, i la resta el 2019

El Consell de General (Parlament) andorrà va aprovar dimecres, per unanimitat, la llei que obligarà la seva banca a compartir automàticament informació fiscal dels seus clients amb els 28 països de la Unió Europea. La norma entrarà en vigor l'1 de gener, però la primera comunicació d'informació es farà el juny del 2018, amb dades corresponents al tancament del 2017.

Fins a aquell moment les entitats financeres del Principat tenen temps per recollir la informació sobre la residència fiscal de tots els seus clients, que després traslladaran a les autoritats competents de cada un dels països origen d'aquests, en el cas de l'Estat espanyol, el Ministeri d'Hisenda.

La nova llei recull el compromís signat el febrer amb la UE d'intercanvi d'informació fiscal i és alhora conseqüència de l'adhesió al CRS (Common Reporting Standard) de l'OCDE, que engloba 101 signants. Aquest requisit de transparència serà obligatori ja des del gener per als nous comptes, mentre que per als preexistents la norma andorrana marca dues velocitats: una primera aplicació per als comptes particulars de més d'un milió de dòlars, dels quals es compartirà la informació el juny del 2018, i una segona per a la resta de comptes, que es farà efectiva el juny del 2019. Els comptes d'empresa en quedaran exempts si tenen un volum de capital menor de 250.000 dòlars.

La Hisenda espanyola disposarà de les primeres dades cap al setembre, tot i que la norma evita que les autoritats dels països d'origen d'aquests clients puguin demanar informació d'aquells clients corresponents a exercicis previs.

La directora general de l'Associació de Bancs Andorrans (ABA), Esther Puigcercós, va evitar ahir parlar de fugida de capitals davant l'imminent intercanvi d'informació i va destacar que la banca andorrana, que juntament amb el turisme és el sector que més aporta al PIB del país pirinenc, “fa temps que està treballant en aquesta adaptació”. Amb tot, el sector bancari andorrà perdrà un dels seus principals punts de reclam: “Haurem de saber explicar el nostre valor afegit”, destaca Puigcercós.

A Andorra operen cinc bancs: MoraBanc, AndBank, Crèdit Andorrà, Banc Sabadell d'Andorra i Vallbanc, hereu de la intervinguda BPA.

LA XIFRA

101
països signants
de l'OCDE, adherits al CRS (Common Reporting Standard) d'intercanvi automàtic de dades fiscals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona