Economia

ESTAT ESPAnyol

Mantenen les penes de presó a Rato i Blesa i les rebaixen a 18 exdirectius

El fiscal anticorrupció Alejandro Luzón va mantenir ahir la petició de sis i quatre anys de presó per als expresidents de Caja Madrid, Miguel Blesa i Rodrigo Rato, respectivament, per l'ús que presumptament van fer de les seves targetes black, però va modificar la pena sol·licitada a 18 dels 65 exalts directius de l'entitat i Bankia, que van fer ús de les targetes i que van tornar el que havien gastat amb les seves targetes Visa.

El ministeri fiscal ha aplicat ara l'atenuant de reparació del dany per a Ildefonso Sánchez Barcoj, José Manuel Fernández Norniella, Luis Blasco, Matías Amat, Luis Gabarda, Miguel Corsini, Arturo Fernández, Juan Emilio Iranzo, Francisco Javier López Madrid, Jorge Rábago, Virgilio Zapatero, Ricardo Romero de Tejada, Ramón Espinar, Alberto Recarte, Jesús Pedroche, Ignacio de Navasqües, Beltrán Gutiérrez i José María Buenaventura Zabala. La raó és que van tornar els diners una vegada començat el judici, per la qual cosa la rebaixa no se'ls va poder aplicar en l'escrit provisional de la fiscalia. Tots ells formen part d'uns quaranta exalts directius –entre els quals hi ha Blesa i Rato– que han consignat a Bankia i el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) entre juliol i setembre les quantitats gastades amb les seves targetes. En concret, l'Audiencia Nacional havia recuperat a final de juliol passat 1,7 milions d'euros, una quantitat molt allunyada dels 12,5 milions que havien gastat.

El fiscal va anunciar també, en la setzena sessió, que rebaixa la indemnització per als exconsellers Cándido Cerón Escudero, José María de la Riva, Luis Gabarda i José María Arteta perquè, segons va explicar, determinades operacions efectuades presumptament amb les seves targetes no van ser autoritzades per ells mateixos i, per tant, entén que cal disminuir la quantitat atribuïda a aquests quatre acusats.

El tribunal, que presideix la magistrada Ángela Murillo, dirimeix si els encausats van concórrer en delicte continuat d'apropiació indeguda i administració deslleial pels 12,5 milions d'euros que van gastar amb les seves targetes entre els anys 2003 i 2012 –els anteriors haurien prescrit– en joies, viatges, articles de luxe i objectes personals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia