Economia

Acusen Inditex d'eludir 150 milions l'any en impostos

Eurodiputats verds denuncien l'entramat de filials a Suïssa, Holanda i Irlanda del gegant tèxtil gallec

Inditex també. El gegant tèxtil gallec propietari de botigues com Zara, Massimo Dutti, Bershka i Uterqüe fa les mateixes trampes legals, la mateixa enginyeria fiscal, que la resta de multinacionals ja castigades per Brussel·les, com Apple, Fiat, Ikea o Starbucks. Els eurodiputats del grup dels Verds van acusar ahir Amancio Ortega, el segon home més ric del món, d'haver creat un entramat de filials a Suïssa, Holanda i Irlanda per pagar menys impostos. Inditex s'hauria estalviat almenys 585 milions d'euros, només entre el 2011 i el 2014, gairebé 150 milions l'any, desviant els seus beneficis a desenes d'empreses seves en països europeus amb pressió impositiva més baixa.

Quatre de cada deu euros en impostos eludits són, precisament, per vendes a l'Estat. Inditex es va afanyar ahir mateix a defensar que “compleix escrupolosament” amb la legislació dels 93 mercats on treballa. I assegura que en els últims anys ha pagat entre un 22% i un 24% d'impostos, de mitjana. Entre el 2011 i el 2015, segons les seves dades, el gegant tèxtil ha pagat 4.400 milions d'euros en impostos de societats. I només a l'Estat espanyol ha abonat 2.200 milions, més del 2% de la recaptació total per aquest tribut!

Però “que sigui legal no vol dir que sigui just!”, es queixa l'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun. “No diem que Inditex sigui l'únic culpable de l'elusió fiscal, és obvi que hi ha una responsabilitat major dels governs i de la UE”, critica també Ernest Maragall, d'ERC. Fins i tot l'eurocomissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, va advertir que “el Zaraleaks és una altra crida per a més transparència fiscal a la UE”. Però quina credibilitat té aquesta Comissió Europea: precisament el seu president, Jean-Claude Juncker, va ser el pare dels tax rulings (acords secrets amb multinacionals per perdonar impostos) quan era primer ministre de Luxemburg. Els eurodiputats reclamen una base comuna consolidada i un tipus mínim de l'impost de societats a la UE.

Segons l'informe, de 35 pàgines, Inditex fa servir una filial a Suïssa per comprar roba en països amb costos laborals molt baixos, com ara el Marroc, Bangladesh o la Xina, per després revendre-la a la seva matriu espanyola pagant només un 7,8% d'impostos sobre els guanys. També utilitza una filial a Holanda per pagar royalties tributant només un 15%, en comptes del 30% que li cobraria l'Estat espanyol. Així, a la hisenda espanyola se li han escapat 218 milions. Però també a França (75 milions perduts), Itàlia (57), Alemanya (25), el Regne Unit (22 milions de lliures), Grècia (20), Bèlgica (18) i Àustria (6) el grup d'Ortega no paga el que li tocaria, segons l'eurocambra. I des d'Irlanda gestiona les vendes per internet o les assegurances pagant només un 12,5%. Una filial seva a Dublín va guanyar 111 milions tot i tenir només dos treballadors.

LES XIFRES

585
milions en impostos s'ha estalviat entre el 2011 i el 2014 el propietari de Zara, Massimo Dutti i Uterqüe.
2
treballadors només té una filial irlandesa d'Inditex, tot i generar 111 milions de beneficis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona