Economia

municipal

pressupostos

Mataró destinarà 17,8 milions a inversions el 2017

El govern local defensa la solvència financera de l'Ajuntament tot i l'elevat endeutament

El pressupost s'eleva a 166 milions, el 9,6% més que enguany

L'IBI s'apujarà de l'1%, com l'IPC

Després d'anys amb molt poca capacitat d'inversió, l'Ajuntament de Mataró capgira la tendència amb vista a l'any que ve. El pressupost municipal, que s'ha d'aprovar demà en el ple, s'eleva a 166 milions d'euros, el 9,6% més que l'exercici anterior, i preveu una partida de 17,8 milions d'euros per a nous projectes, la més elevada dels darrers exercicis. El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez (PSC), explica que la voluntat és “posar al dia la ciutat” i “donar resposta a les necessitats prioritàries detectades”.

Els nous recursos provenen de l'estalvi acumulat, de l'ajut d'altres administracions, com ara la Diputació i la Generalitat i, sobretot, de la possibilitat d'accedir novament al crèdit. Tot i que el nivell d'endeutament continua essent alt i el 2016 està previst que es tanqui amb el 96,7%, Jerez defensa la solvència financera de l'Ajuntament. Dels 17,8 milions previstos l'any vinent, 7,4 milions es destinaran a la compra d'actius de l'empresa municipal Pumsa per continuar amb l'operació de sanejar els seus comptes i gairebé un milió més per pagar el sobrecost del polèmic edifici d'El Rengle. La resta, més de nou milions d'euros, serviran per a fer noves actuacions i, principalment, per a millorar l'espai públic, però també els edificis i les infraestructures de la ciutat mancats de manteniment.

A banda de continuar amb les polítiques de salvament social i de prioritzar les que tenen a veure amb l'adquisició d'habitatges per a lloguer amb una partida de 665.000 euros, una de les partides destacades és la que es destinarà a reprendre la llei de barris de Rocafonda, amb una injecció econòmica de 910.000 euros per arranjar alguns espais, com ara la plaça Joan XXIII, reurbanitzar un tram de la ronda Cervantes i del carrer Gibraltar i ampliar el centre cívic del veïnat.

El regidor de Serveis Centrals confia que la proposta del govern local convenci l'oposició i sumi el màxim de suport. De fet, el bipartit del PSC i CiU, en minoria, intensifica aquestes darreres jornades els contactes amb tots els grups, llevat de la CUP i PxC, per buscar possibles aliats i tirar endavant els comptes.

L'IBI es redueix de mig punt

Per a facilitar l'acord, Jerez admet que ja s'han aplegat bona part de les al·legacions fetes pel que fa a les ordenances fiscals, que també s'hauran d'aprovar definitivament en la sessió de demà. Una de les novetats principals és la reducció en l'increment del principal impost municipal, l'IBI. De l'1,75% que es volia apujar inicialment, s'ha passat a l'1%, que equival a l'IPC actual. La resta de tributs es manté practicament igual, tot i que s'incorporen algunes bonificacions noves, com ara la que s'aplicarà en l'impost de plusvàlues.

Pel que fa a la brossa domiciliària, la proposta municipal manté la tarifació social en la taxa, que passarà dels 109 euros actuals a cobrar-se en tres escales de preus. A diferència de l'aprovació inicial, n'hi haurà una el 10% més barata per als immobles amb un valor cadastral més baix, i una altra el 10% més cara per als que el tinguin més alt.

LA FRASE

Amb la nova capacitat inversora es vol posar al dia la ciutat, mancada de manteniment
Juan Carlos Jerez
regidor de serveis centrals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA