Economia

ramaderia

El preu del porcí pujarà entre un 2 i un 5 per cent el 2017

Després de baixades els tres últims anys, la cotització tornarà a repuntar, però els productors esperen que el preu del cereal no pugi

Mercolleida també preveu una producció semblant, que aquest any ha estat de rècord

Els escorxadors i productors que formen part de la taula del porcí de Mercolleida estimen un augment de preus per a l'any 2017 d'un 2 a 5 per cent superior a aquest exercici, en què la cotització mitjana s'ha situat, en el cas del porc d'engreix, en els 1,13 euros/quilo, lleugerament per sota del 2015 (1,15 euros/quilo) i del 2014 (1,22 euros/quilo), malgrat que en els darrers anys el preu del cereal era més alt, cosa que suposa menys rendibilitat per als productors. “És un preu que pot ser raonable per al conjunt de l'economia del sector, si es manté estable el preu del cereal”, afirma Juan Pedro Florido, representant d'El Pozo Alimentación. Igualment, també es preveuen uns augments en el garrí d'entre 3 i 4 euros per animal. Així mateix, s'espera una producció semblant amb algun lleuger augment a la d'aquest any, en què a Catalunya s'han assolit volums rècords en el porcí.

Mercolleida ha fet balanç del 2016, que ha estat “un any molt dur” per al porcí, marcat per “negociacions i un mercat molt competitiu amb oferta i demanda”, segons ha exposat Joan Serra, de Bestiar Serra i Martí. L'any va començar amb cotitzacions molt baixes, per sota dels costos de producció, tot i que a partir de la primavera van començar a repuntar, en bona part, gràcies a les exportacions a la Xina. Al setembre els preus van tornar a començar un cicle de caiguda que s'ha anat arrossegant durant els últims mesos, per l'excés de producció estatal així com dels principals productors europeus.

La cotització del porcí a Mercolleida serveix com a referència per a més del 90% d'operacions fetes a l'Estat espanyol i és la referència estatal per a la resta d'Europa.

Diversificar

El secretari general del Ministeri d'Agricultura, Carlos Cabanas, ha recordat que l'Estat espanyol és el quart productor mundial i el segon d'Europa de porcí, amb unes exportacions que enguany assoliran els 1.200 milions d'euros, arribaran a 108 països fora de la UE i encapçalaran les vendes a l'exterior dins el sector agroalimentari estatal. Cabanas ha reiterat la necessitat que el sector no baixi la guàrdia en temes de benestar animal per tal d'atendre les exigències creixents dels consumidors entorn de la salut i el benestar i, així, poder obrint més mercats.

En aquest sentit, el responsable del ministeri ha fet una crida a diversificar les exportacions més enllà de la Xina, que ja suposen la meitat de les exportacions estatals de porcí a països tercers, i apostar per d'altres com Corea, el Japó, Indonèsia i el Vietnam, entre molts d'altres. “Cal buscar totes les possibilitats perquè si bé la Xina és molt important, cal planificar des del sector per evitar situacions com va ser el veto rus.” Sobre aquesta qüestió, Juan Pedro Florido s'ha mostrat convençut que l'any vinent no disminuirà la cabanya porcina estatal gràcies a l'obertura dels mercats asiàtics. “Si Àsia segueix aquesta línia d'obertura, tot i que hi pugui haver un lleuger augment de cabanya porcina, podrà assumir perfectament el preu”, ha manifestat el representant d'El Pozo Alimentación.

Per la seva banda, el secretari general del Departament d'Agricultura, David Mascort, ha posat en relleu “l'esforç” tant de productors com d'escorxadors per mantenir “un sector potent i robust tot i les incidències del mercat dels darrers anys”.

També ha avançat que, per primer cop, les exportacions agroalimentàries catalanes arribaran a cobrir pràcticament la totalitat de les importacions, ja que la taxa de cobertura que relaciona aquestes dues magnituds se situarà entorn del 99,9 per cent.

LA FRASE

L'augment de preu pot ser raonable per al conjunt de l'economia del sector, si es manté el preu del cereal
Juan Pedro Florido
EL POZO ALIMENTación

LA XIFRA

1,13
euros per quilo
de mitjana ha estat el preu del porc aquest 2016. El 2015 va ser de 1,15 i el 2014, de 1,22.

Guardons per als millors analistes

Mercolleida també ha anunciat els guanyadors de la vuitena edició dels Premis PronosPorc, guardons amb què la llotja lleidatana reconeix els millors analistes del mercat porcí, tant per la part empresarial com de la producció i que setmana rere setmana es reuneixen a la capital del Segrià. En la categoria de Porc d'Engreix, han distingit amb la placa d'or Juan Pedro Florido, d'El Pozo Alimentación, ja que ha estat qui més pronòstics de preus del porcí ha encertat; Federico Beltran, de Famadesa, ha obtingut la placa de plata; i Miguel Ángel Ortega, de Campofrío, la de bronze. També s'ha concedit una menció especial a Miguel Ángel Ortega, i dues distincions a Genís Borradellas, de l'escorxador Frigorígic Avinyó, i a Eduardo Costa, de Pinsos Costa. Pel que fa a la categoria de Garrí, el guardó d'or ha estat per a Josep Serra, de Bestiar Serra i Martí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia