Economia

comerç

onada de fred

El preu de la verdura es triplica per l'onada de fred a Europa

La neu i les gelades han provocat que els principals proveïdors europeus es quedessin sense verdura i les vendes s'han acabat concentrant a Mercabarna i a Almeria

Temen que el fred perjudiqui ara els cultius gironins

Les mongetes, els carbassons, els enciams, les albergínies i els porros són algunes de les verdures que aquests dies han arribat a duplicar, triplicar i el alguns casos fins i tot quadriplicar el seu preu habitual. El motiu? l'onada de fred que aquestes darreres dues setmanes han patit el centre i el nord d'Europa i que, segons assegura el president de Mercagirona, Jordi Ribera, ha provocat que “ho perdessin tot”. “A Europa no hi ha verdura perquè l'onada de fred i de neu ho ha matat tot”, assegura.

Els principals proveïdors de verdura i fruita per a Europa són Itàlia, Grècia i Turquia, però el sector de l'horta també és important a França, Holanda, Alemanya, Polònia, Hongria i l'Estat espanyol, i tots, menys a l'Estat, s'han quedat sense existències. Això ha provocat que les vendes per tot Europa s'hagin acabat concentrant a Mercabarna, a Almeria, a la zona de llevant o al Maresme. “Fa molts dies que no paren de sortir palets amb mongetes, bròquils, carxofes, enciams, porros o alls tendres, entre d'altres”, comenta el president de Mercagirona, que assegura que els preus de venda són “una barbaritat”.

Les mongetes, per exemple (de totes les varietats) es venen entre 6,50 i 7 euros a Mercagirona, quan ara tocaria trobar-les entre els 3 i els 4 euros –en una botiga de la ciutat de Girona la mongeta perona ahir es venia a 8,98 euros el quilo–; els carbassons,que fa pocs dies es venien a un euro al quilo (sempre parlem de les vendes a Mercagirona que són vendes a majoristes), ara són a quatre euros al quilo al major. L'albergínia també és una de verdures que ha patit un increment important, ja que el majorista l'ha de pagar a 3,50 euros al quilo, quan abans de l'onada de fred europea es trobava a un euro (a la botiga es poden trobar a 4,99 euros).

Tot això, és clar, si ja no s'han esgotat les existències o els botiguers han decidit no adquirir-les perquè “són massa cares” i, per tant, per més ganes que tingui el client d'adquirir-les no ho podrà fer i s'haurà de decantar per alguna altra verdura o decidir-se per les congelades, que ja també comencen a fallar. De moment, l'encariment només ha afectat la verdura i, en canvi, la fruita (menys els plàtans) ha mantingut preus. “Veurem què passa a València amb els cítrics, perquè s'han anunciat nevades i això podria fer malbé algunes collites”, sosté.

Ara el sector tem que les baixes temperatures que també han arribat a Catalunya i a l'Estat espanyol en general acabi afectant els camps i que molt producte desaparegui del mercat. De fet, això ja està passant en alguns indrets, com a Sant Boi de Llobregat, en què les gelades de dimarts a la nit van danyar els cultius de carxofes, que es podrien fer malbé si les gelades perduren.

A la demarcació de Girona, l'onada de fred no ha provocat, ara per ara, problemes importants en l'horta, tot i que s'està amatent del que pugui passar en els propers dies, ja que les baixes temperatures encara duraran.

LA XIFRA

8,98
euros
és el preu d'un quilo de mongeta perona que es venia ahir en un petit supermercat de Girona.

LA FRASE

A Europa no hi ha verdura perquè l'onada de fred i de neu ho ha matat tot
Jordi Ribera
PRESIDENT DE MERCAGIRONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

La plantilla de Lékué a la Llagosta es mobilitza contra el tancament de la planta: “Estem pagant una mala gestió”

La Llagosta
economia

L’Opa del BBVA al Sabadell s’alenteix

barcelona
unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona