Economia

El preu de la llum, avui al nivell més alt des del 2013

El megawatt hora es pagarà a 88 euros de mitjana, respecte dels 40 euros de mesos anteriors

Afecta totes les factures

No cal buscar en la física, sinó en les lleis del mercat, la tendència que explica que mentre els termòmetres baixen les factures dels subministraments s'enfilen. Avui el preu de l'electricitat en el mercat majorista (pool) batrà un altre rècord històric, en registrar un preu mitjà durant el dia de 88 euros el megawatt per hora (MWh), un 2,6% més que ahir (quan es va pagar a 85,79 euros) i el nivell més alt des del mes de desembre del 2013, segons les xifres fetes públiques per OMIE, que és l'operador del mercat. El mercat majorista, per entendre'ns, és el mercat en què diàriament els operadors energètics (empreses productores, comercialitzadores o distribuïdores d'electricitat) compren i venen energia i això acaba repercutint en la factura que paga finalment cada client.

De fet, s'estima que el preu de la llum en el mercat majorista representa prop d'un terç de la factura, ja que la resta prové d'altres conceptes com ara impostos, lloguer d'equips de mesura i control, costos de manteniment de la xarxa i taxes, aquestes últimes congelades amb el canvi d'any per decisió del govern espanyol. Així, la pujada registrada en els últims dies representa un encariment important per a les llars, tenint en compte que, només uns mesos enrere, el megawatt hora es pagava a uns 40 euros, respecte dels 88 d'avui. I això perquè es mira la mitjana del dia, perquè hi ha trams horaris en què el creixement de la demanda també farà que el preu s'enfili, com els 98,69 euros el MWh, als quals s'arribarà a les vuit del vespre.

El sistema de tarifació horària s'aplica des de l'abril del 2014, ja que anteriorment el preu es fixava a través d'una subhasta trimestral. De fet, la Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU) exigia ahir de nou “la modificació de l'actual sistema i la fi de les aparents relacions clientelars entre l'administració i les empreses elèctriques”. El govern espanyol havia justificat l'alça dels preus per la demanda i l'escassetat d'energies renovables per la situació climàtica.

D'altra banda, la demanda de gas natural va arribar dimecres al seu màxim tot i que el gestor tècnic del sistema gasista, Enagás, esperava superar-ho ahir mateix. La demanda va ser dimecres de 1.502 gigawatts hora (GWh), el nivell més alt des del febrer del 2012.

LA XIFRA

98,69
euros l'hora
es pagarà el megawatt aquest vespre a les vuit. Fa uns mesos, el preu era d'uns 40 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona