Economia

generalitat

balanç de govern

Empresa i Coneixement destina el 27% a polítiques pel canvi del model productiu

El Departament de Jordi Baiget obté per aquest 2017 un increment de recursos de l'11,3% fins els 1.370 milions d'euros, dels quals el 80% van a universitats

El Departament d'Empresa i Coneixement té sobre la taula una assignació de 1.370,34 milions d'euros per al 2017, l'11,3% més que el pressupost comparable del 2015, segons ha anunciat Jordi Baiget, titular del Departament. Baiget ha subratllat que tot i les limitacions pressupostàries que arrosseguen els comptes de la Generalitat, la proposta suposa un esforç rellevant a favor de la innovació i del canvi del model productiu que amb una assignació de 370,1 milions absorbeix el 27% del pressupost. L'àrea d'universitats absorbeix el gruix més important amb el 80% dels recursos, inclòs els salaris del professorat. El rebuig de la CUP a les esmenes a la totalitat presentades per l'oposició ha permès superar el tràmit parlamentari al conseller Baiget.

El pressupost del Departament de Jordi Baiget ve molt condicionat per la partida del capítol 1, on s'inclouen els salaris del professorat de les universitats. D'aquesta manera, l'àrea de les universitats s'emporta 1.094,59 milions d'euros, amb un increment del 14,6%, i una xifra que explica el 80% del pressupost, segons ha dit el conseller en la seva intervenció de defensa del pressupost del Departament davant la comissió d'Empresa i Coneixement del Parlament

Tot i ser un pressupost que està condicionant per l'àrea de les universitats, Baiget ha destacat en la seva intervenció que l'altra prioritat del Departament, el canvi de model productiu i la recerca, segueix estant en el centre de les polítiques del Govern per consolidar el model de recerca català i el canvi de model productiu.

L'aposta per l'economia del coneixement i productiva s'endú en aquesta proposta 370,1 milions d'euros, el 27% del total del pressupost del Departament. Dins d'aquests 370,1 milions d'euros, les assignacions directes a recerca (117,8 milions, el 48% dels 370,1 milions) i polítiques industrials (108,4 milions el 29,29%) absorbeixen conjuntament 286,2 milions d'euros, el 77% dels recursos destinats al canvi del model productiu.

El conseller ha destacat que aquest esforç de 370,1 milions d'euros podrà mobilitzar uns altres 800 milions d'euros repartits fins al 2020.

El Pacte Nacional per a la Indústria que s'està negociant amb els agents socials i econòmics disposa d'una reserva pressupostària per valor de 10 milions d'euros, ha anunciat el conseller.

Universitats

En l'àmbit universitari, el conseller ha destacat que aquesta àrea, amb 230.000 universitaris, disposa en la proposta de pressupost del 2017 d'una aportació extra de 46,5 milions d'euros, que ajudaran a una millora del finançament de les universitats.

Aquesta millora es farà després que en aquest pressupost es ''consolidin'' en els comptes una partida de 39,3 milions que en aquests últims anys no estaven assignats de principi però que en el transcurs de l'exercici s'executaven com aportacions extraordinàries. A partir del 2017, aquests recursos quedaran consolidats cosa que millorarà el finançament universitari.

Un altre de les novetats que presenten els comptes del conseller Baiget fa referència a una dotació de 80 milions d'euros en el pressupost inicial, que són recursos que procedeixen de les beques general que atorga el ministeri d'Educació, Cultura i Esport. Aquesta partida es consolida també en el pressupost, tot i el ''reiterat incompliment de l'Estat de transferir la competència amb els diners corresponents''. El conseller ha destacat que d'aquesta manera s'acabarà amb els habituals endarreriments en el pagament per part del Ministeri.

En l'àmbit del turisme, el pressupost preveu que la recaptació de la taxa turística arribi fins als 50,5 milions d'euros, 5 milions més que els recaptats el 2016, i dels quals 16,7 milions es transferiran als Ajuntaments per polítiques de promoció turística.

Comparació amb el 2010

En diferents intervencions, els diputats de diversos grups parlamentaris han manifestat que el pressupost del 2017 estava encara una mitjana del 20% per sota de moltes de les partides del pressupost del 2010.

En concret, el diputat de Catalunya Sí que es Pot, Marc Vidal, ha fet una intervenció crítica en relació amb la proposta de pressupostos d'Empresa i Coneixement. Com altres diputats, Vidal ha fet la comparació amb les partides del pressupost del 2010 i ha assegurat que una primera observació entre els dos pressupostos es pot veure un contingut ''sagnant'' per la retallada que es manté en la majoria de les partides, inclús en àrees com el comerç.

Baiget ha respòs als diferents diputats que han fet referència als pressupostos del 2010 que en aquell any la partida destinada a innovació tenia una partida extraordinària de 167 milions d'euros que no s'ha tornat a repetir i que ni tan sols es va executar en la seva majoria. Si la comparació en innovació de la proposta del 2017 es fa amb el 2011 es pot observar que la xifra es multiplica per dos, ha assegurat Baiget.

Alícia Romero, diputada del PSC, ha centrat part de la seva intervenció en defensar que el Govern té ''marge'' en l'àmbit de la fiscalitat, cosa que ajudaria a incrementar els recursos dels pressupostos de la Generalitat en diferents polítiques socials, en inversions per modificar el model productiu i en beques universitàries que acabin amb l'impacte que suposa que les universitats catalanes tinguin els preus més alts de tot l'Estat.

La roda del hàmster

El diputat de Ciutadans, Joan Garcia, ha denunciat que el Govern a l'insistir en el procés independentista no actua en el dia a dia ni en l'acció de Govern, com quedava constatat en la lectura del pressupost de Departament.

Baiget ha respòs que el discurs de Ciutadans és el que està fixat en una ''roda del hàmster'' sobre el procés perquè és Ciutadans el que centra totes les seves intervencions en relació amb el procés. El conseller ha defensat que en la seva intervenció davant la comissió d'Empesa i Coneixement només s'ha dedicat a desgranar polítiques concretes que Ciutadans no ha tingut en compte ni ha debatut.

El diputat del PP, Sergio Santamaría, també ha insistit en la seva intervenció en la distracció que suposa el procés independentista en el dia de l'Executiu i ha denunciat la dependència de la política del Govern amb els vots de la CUP. Santamaria ha conclòs la seva intervenció demanant al conseller que abandoni la ''quimera'' del procés i baixi les taxes que paguen els universitaris.

La CUP demana menys turisme i més universitats

El diputat de la CUP, Albert Botran, que tal i com estava previst no ha donat suport a cap esmena a la totalitat, ha centrat la seva intervenció en demanar una política de desinversions en el sector del turisme a favor de més recursos per a les universitats, la recerca i el canvi de model productiu.

Botran ha explicat que el turisme és un sector ja madur que frega tots els rècords i en molts nivells de saturació i amb externalitats negatives per a l'economia mentre que en canvi cal prioritzar la recerca perquè els seus impactes sempre són positius per a l'economia. Botran ha reclamat treballar per l'objectiu d'aproximar l'economia catalana a unes xifres a l'entorn del 2% i del 3% del PIB.

Baiget ha agraït al diputat Botran no votar a favor de cap esmena a la totalitat i en relació amb el turisme li ha recordat que tot i que Catalunya marca rècords de turisme, el bon comportament del sector a Barcelona ciutat no té res a veure amb l'activitat del sector a la resta del territori català. Baiget ha defensat les inversions en el sector perquè ajudant al turisme en el territori es fixa la població en les diferents comarques del Principat i s'obté una riquesa més equilibrada territorialment, una política a la que el Govern ''no renunciarà'', ha reblat.

El Govern ha superat la votació de les esmenes a la totalitat i ha aconseguit superar el tràmit parlamentari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona