Economia

Els pisos es van encarir l'any passat un 21,5%

Segons un informe del Club Noteges, que aplega 174 agents immobiliaris

El preu mitjà està al nivell del 2011

El preu de l'habitatge es va encarir a Catalunya un 21,5% durant l'exercici de l'any passat, i el preu mitjà de venda d'un immoble es va situar en els 180.244 euros i en 1.800 euros el preu del metre quadrat, segons un informe del Club Noteges, xarxa de consultors immobiliaris que aplega 26 empreses i 174 professionals a Catalunya i un miler de professionals en el conjunt de l'Estat espanyol. Els preus se situen al nivell dels que hi havia l'any 2011, quan el Club Noteges va començar a elaborar la seva base de dades, segons van explicar dijous en roda de premsa.

A més, la previsió és que els preus s'estanquin i no pugin més en els pròxims exercicis, en part pel cicle polític i electoral general i en part per una realitat demogràfica que fa que la demanda vagi a la baixa.

Amb tot, la xifra d'increment de preus és especialment significativa si es té en compte que la mitjana en el conjunt de l'Estat espanyol va ser del 7,69%, segons el president executiu del Club Noteges, José Luis Jimeno. Segons Jimeno, Catalunya va ser la segona zona de l'Estat on més immobles es van vendre, 1.041 (un 20,9% del total de l'Estat), només superada per Andalusia, on Noteges té la seva seu i, per tant, major presència.

Jimeno destacava que els preus registrats són preus de compra reals “i no només preus de venda inicials o preus de l'escriptura o del préstec hipotecari” i inclouen, doncs, els descomptes que els propietaris han hagut de fer perquè els compradors pressionen a la baixa.

En el cas de la ciutat de Barcelona, el diferencial entre el preu que té un immoble al mercat i el preu pel qual s'acaba venent és del 34%, segons les seves dades. A Catalunya, explica, el descompte mitjà es va situar en els 87.510 euros, dels 267.754 euros inicials als 180.244 del preu final. Castelldefels va ser la localitat catalana amb el preu més alt, uns 377.242 euros per habitatge de mitjana mentre que els pisos venuts a la ciutat de Barcelona es van vendre a uns 154.936 euros de mitjana, i van ocupar la desena posició en el rànquing per valor de venda de pis.

El Club Noteges justifica l'augment dels preus durant l'últim any per la incertesa provocada pels canvis polítics i per l'impacte de les cites electorals, “ja que els partits polítics buscaven donar bones notícies, com ara assegurar que el preu dels pisos ja havia tocat fons i que començava una tendència a l'alça”, segons va explicar Jimeno. “Els preus estaran estancats a llarg termini perquè no hi ha ni el 30% de la demanda de fa deu anys i un gran estoc de pisos per vendre”, deia.

Herències i necessitat

El principal motiu de venda van ser les herències (16,32% de les transaccions), els problemes econòmics (8,85%), tenir una casa massa gran per a les seves necessitats (6,55%), tenir-la massa petita (5,31%) i els divorcis o separacions (5,06%).

Alhora, el perfil del propietari d'un habitatge a Catalunya és el d'una persona que voreja els 53 anys i mig, i només el 41,13% de les operacions de compravenda van necessitar finançament, de manera que un 58,87% dels immobles es van pagar al comptat.

LA XIFRA

180.244
euros
és el preu de venda mitjà registrat en el conjunt de Catalunya durant l'any 2016, segons el Club Noteges.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona