Economia

La fiscalia investigarà l'alça abrupta del preu de la llum

L'electricitat s'abaratirà avui un 8% però serà encara la més cara en un cap de setmana des del 2013

L'intent de Rajoy de corregir el mercat del gas topa amb una subhasta lliure i propensa a alces

L'abrupte augment del preu de la llum és objecte d'una investigació de la fiscalia del civil del Tribunal Suprem, que ahir va irrompre en ple escàndol alcista obrint diligències per esbrinar-ne les causes independentment del que facin el govern de Mariano Rajoy i les organitzacions de consumidors. Després del ral·li alcista dels últims dies, la llum s'abaratirà avui un 8%, tot i que serà encara la més cara en un cap de setmana des del 2013.

El preu de l'electricitat es relaxarà avui fins a una mitjana de 79 euros per megawatt hora (MWh), la qual cosa suposa un 8% menys que els 88 euros que ha arribat a marcar aquesta setmana –ahir va arribar als 98– gràcies al 15% menys de demanda.

Malgrat la preocupació del govern de Rajoy que ahir va airejar el portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, el Consell de Ministres no va aprovar cap mesura destinada a combatre l'alça. L'únic que fins ara ha fet el ministre d'Energia, Álvaro Nadal, és calcular que l'escalada pot suposar a cada família un sobrecost de cent euros anuals a la factura i anunciar la seva intenció de corregir el mercat majorista del gas. A la pràctica, el desig de Nadal de rectificar el dia a dia d'un mercat topa amb una subhasta lliure que es guia per criteris marginals. Ras i curt: l'última central que entra en el moment d'encreuar-se l'oferta i la demanda per cada hora determina el preu que més tard cobren totes les centrals, amb la qual cosa totes acaben cobrant el que costa la més cara.

Esbrinar què és el que succeeix en aquest mercat que no és comprensible per al gran públic és el que ara es proposa fer la fiscalia, que invoca l'article 11.5 de la llei d'enjudiciament civil (sobre la defensa de la protecció de l'interès del consumidor i l'usuari) per emparar una iniciativa que no té precedents. Des de la reforma del 2014, aquesta llei permet als fiscals iniciar el que s'anomenen accions de cessament si entenen que està en joc la defensa de “difusos” interessos dels consumidors.

Un sistema refet el 2013

Per viure un dia amb la llum tan cara com el d'avui cal retrocedir fins al dissabte 21 de desembre del 2013, quan es va registrar un preu de 80,82 euros per MWh i l'escalada va portar el primer govern de Rajoy a suspendre el model de subhasta vigent (Cesur) i substituir-lo per l'actual, en el qual el preu regulat deixa de ser una referència trimestral i passa a estar vinculat al preu que es registra en cada hora de funcionament del mercat.

Tres anys i mig després, no obstant això, el model reformat no ha evitat un nou ral·li alcista com el que hi ha hagut aquesta setmana coincidint amb l'arribada d'una excepcional onada de fred polar. Paradoxalment, un major consum a un major preu redunda també en els ingressos de l'Estat, en forma d'IVA (21%) de la factura. Com va recordar ahir el ministre Luis de Guindos, un 60% del rebut és fix –i el govern de Rajoy manté congelats aquests peatges que costegen els costos regulats, com ara el fet de portar la llum a les illes– respecte d'un 40% que és el variable i el que depèn del consum real.

Exportació a França

A més dels elements autòctons de l'encariment, a favor de l'alça bufen també factors com ara el baix nivell hidràulic, l'elevat preu del carbó i del gas i una major exportació d'electricitat a França perquè algunes de les centrals nuclears de l'hexàgon no estan ara disponibles.

L'entrada en joc de la fiscalia va coincidir ahir amb la presentació d'una demanda d'IU davant el fiscal en contra de les empreses elèctriques per presumptes “abusos” tarifaris i perquè investigui si l'encariment abrupte del preu ha pogut tenir lloc “mitjançant pràctiques que puguin ser fraudulentes i tendents a augmentar els seus beneficis”.

LA DATA

21.12.2013
va ser l'últim dissabte
que la llum va tenir un preu tan alt com el d'avui: 80,82 euros per MWh pels 79 euros d'avui.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

La plantilla de Lékué a la Llagosta es mobilitza contra el tancament de la planta: “Estem pagant una mala gestió”

La Llagosta
economia

L’Opa del BBVA al Sabadell s’alenteix

barcelona
unió europea

La CE veta l’ús d’un agent químic present en caixes de pizza

barcelona
regne unit

El Banc d’Anglaterra no es deixa arrossegar per la Fed i manté els tipus en el 5%

barcelona

Girona és una de les demarcacions de l’Estat amb més hotels a la venda

GIRONA
Tribuna

Un equip de 3 estrelles

Soci-Director de H&B Human and Business, conferenciant i formador
economia

Ajuntament, empreses i institucions acadèmiques impulsen l’Aliança per a la Innovació BIVA

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona