Economia

El preu de la llum, al màxim

A les 21 hores d'avui, el preu serà de gairebé 100 euros per MWh

La mitjana és més o menys el doble que ara fa un any

El fred i el subministrament d'energia a França, els principals responsables

El preu elevat del gas i el carbó també incideixen en l'encariment

El preu de la llum es continua enfilant. La dificultat dels termòmetres per sobrepassar els zero graus en els darrers dies es tradueix en un preu de l'electricitat per avui mateix de 87,9 euros per megawatt hora (MWh), que representa un 4,8% més que els 83,85 euros fixats ahir i s'apunta així als nivells màxims marcats la setmana passada durant l'onada de fred, segons les dades recollides per l'operador del mercat ibèric, Omie. En concret, el preu d'avui –que ahir al migdia va fixar l'operador esmentat– suposa la segona referència més elevada aquest any, només superada pels 88 euros per MWh de divendres passat.

Aquests preus són els més elevats des de desembre del 2013, quan els encariments en el mercat majorista van portar el govern estatal a suspendre l'anterior sistema de subhasta elèctrica (Cesur) i a substituir-lo per l'actual, en què el preu regulat deixa de consistir en una referència trimestral i queda vinculat al preu de cada hora al mercat.

L'hora més cara

Durant el cap de setmana passat, els preus es van moderar lleugerament per la reducció de la demanda, i van marcar una mitjana per sota dels 80 euros per MWh, tot i que es van situar en els nivells més elevats per a un cap de setmana des del desembre del 2013. La demanda prevista per avui puja fins als 632 gigawatts per hora (GWh), en línia amb els 633 GWh d'ahir, segons les dades d'Omie.

L'hora més cara per avui seran les nou del vespre, quan el mercat majorista arribarà al preu dels 99,1 euros per MWh, mentre que la més barata del dia ha estat a les cinc del matí, amb el preu situat en 69,09 euros per MWh.

Exportació a França

A part de l'augment de la demanda, en el preu final incideixen altres aspectes com el baix nivell dels recursos hidràulics i l'elevat preu del carbó i del gas, i també l'elevada exportació d'electricitat cap a França, un país que des de l'octubre passat ha vist reduir intensament la producció d'energia per l'aturada de vuit de les seves centrals nuclears.

Alemanya, l'altre proveïdor potencial d'energia a França, ha decidit destinar la seva producció en benefici dels seus consumidors domèstics. Així, l'Estat espanyol subministra diàriament al país veí entre 2.000 i 3.000 MWh, una quantitat que equival a la producció de prop de tres centrals nuclears. Alguns càlculs extraoficials assenyalen que la factura dels consumidors domèstics de l'Estat espanyol es podria reduir entre un 5% i un 10% si es tallés aquest subministrament.

Costos de producció alts

A més, la tendència alcista del preu dels combustibles fòssils, sobretot en el cas del gas, arran de la cancel·lació de subministraments a Europa des d'Algèria, ha incrementat els costos de producció de les centrals de carbó i de gas. En els primers dies del 2017, aquests preus gairebé s'han doblat amb relació als de l'any passat.

Els preus horaris s'apliquen als consumidors domèstics que disposen de comptadors intel·ligents i d'una tarifació per hores, entre els quals figuren els usuaris que tenen contractat l'anomenat preu voluntari al petit consumidor (PVPC) i disposen d'aquests aparells. Aquest PVPC és un mecanisme únic al món que té l'inconvenient que el consumidor no està assegurat contra la gran volatilitat del mercat elèctric. Té l'avantatge que l'usuari pot gestionar el seu consum, però l'obliga a sotmetre'l a horaris intempestius i, a més, la meitat dels consumidors no tenen pas encara aquests comptadors intel·ligents.

El gas preocupa més

El preu majorista de l'electricitat té un pes proper al 38% sobre el rebut final, mentre que un 41% correspon als peatges i el 21% restant, a l'IVA i a l'impost sobre l'electricitat. El govern estatal ha congelat per a l'any 2017 els peatges i els càrrecs elèctrics amb els quals els consumidors sufraguen els costos regulats.

Per la seva banda, el ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, va afirmar ahir que “no es poden intervenir preus” perquè així ho estableix la directiva elèctrica europea i, en canvi, es va referir a “una evolució molt preocupant” en el mercat del gas arran de l'encariment del petroli. “El problema no és l'electricitat, sinó el que ens està costant el gas”, va dir. El ministre va demanar a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) que analitzi l'encariment de l'electricitat dels últims dies. No es va referir a la possibilitat que les elèctriques hagin maniobrat per engrossir la factura, però va exigir “augmentar la transparència a l'hora de fixar el preu de la llum”.

A part d'això, l'executiu estatal ha decidit posar en marxa la figura del creador de mercat per aconseguir que hi hagi més oferta i augmenti la competència, paper que exercirà un operador comercial que ja ha estat seleccionat mitjançant concurs i aviat començarà a operar.

LES XIFRES

5-10
per cent
consideren que es podria abaratir la factura si es deixés de subministrar energia a França.
87,9
euros
per megawatt hora costa avui mateix l'electricitat.

Un encariment conjuntural

Fonts del sector gasista consideren que les mesures anunciades pel govern estatal difícilment faran baixar automàticament els preus, perquè depenen, en bona part, dels mercats internacionals. Aquestes fonts entenen que la situació actual d'escalada del preu de l'electricitat és “conjuntural” i que només s'arreglarà si les energies associades al vent i a l'aigua tornen a tenir un paper important.

Mentrestant, al Congrés, tots els grups de l'oposició han exigit al ministre d'Energia que acudeixi a la cambra urgentment per explicar la situació. La Diputació Permanent ha aprovat la compareixença d'Álvaro Nadal, que també havia demanat donar explicacions a la comissió d'Energia del Congrés.

La portaveu d'Energia del PSOE, Pilar Lucio, ha reclamat al ministre que ofereixi solucions. El grup socialista ha elaborat una proposició no de llei per instar l'executiu a fer una auditoria dels costos inclosos en la tarifa elèctrica.

Units Podem li ha exigit mesures per assegurar que es posa fi a la situació d'oligopoli de les elèctriques i als “abusos”. El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha criticat la “política de pedaços” del PP i de l'anterior executiu socialista en matèria energètica. I el portaveu del PP, Rafael Hernando, ha afirmat que vetllarà perquè “en cap cas” es produeixi “cap abús” dels consumidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia