Economia

Caldrà rubricar que s'entenen les clàusules d'una hipoteca

Les entitats financeres hauran de presentar els seus requisits amb detall als clients

L'oposició adverteix d'una desacceleració econòmica i apressa De Guindos a abordar una reindustrialització

La nova llei hipotecària que prepara el govern estatal inclourà mesures per intentar protegir millor el consumidor, entre les quals, que la banca ha de posar a disposició del client una fitxa amb informació detallada sobre les clàusules “més sensibles” de les hipoteques, com ara les d'amortització o de despeses. La norma establirà més control notarial, perquè així es tingui constància que el client ha rebut de l'entitat financera tota la informació i “amb l'antelació deguda” abans de formalitzar la seva hipoteca. El consumidor haurà de rubricar i deixar “una expressió manuscrita” amb la qual confirmi que entén la fitxa que li ha lliurat l'entitat bancària.

Així ho va explicar ahir el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, durant la compareixença que va fer en la comissió d'Economia del Congrés dels Diputats, en què va relacionar les actuacions que el seu ministeri preveu dur a terme aquest any 2017, com és el cas de la reforma de la llei hipotecària, que haurà d'incorporar en la legislació espanyola les normes comunitàries. Respecte a això, De Guindos va indicar que l'esmentada norma ha d'incloure elements per millorar la transparència i evitar que el client tingui dubtes sobre allò que firma per tal d'“evitar els errors del passat”.

Aquesta qüestió, però, va fer aflorar la desconfiança de l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin). La seva presidenta, Patricia Suárez, va considerar ahir mateix que “un senzill compliment formal de la llei, com s'ha fet fins ara, no evitarà nous abusos de les entitats” financeres.

Resposta a l'FMI

El ministre d'Economia va respondre també a les recomanacions fetes recentment per l'FMI i sobre la seva insistència que l'Estat espanyol apugi el tipus reduït de l'IVA. De Guindos va dir que el seu govern “ja ha pres totes les decisions que li calia prendre per complir l'objectiu de dèficit”, i que quan l'organisme internacional va avançar el seu informe, els canvis impositius a l'Estat “ja s'havien produït”.

Va advertir, però, de l'enduriment de la política monetària que presumiblement es produirà en els pròxims mesos i també d'un gir “proteccionista” que “pot limitar els mercats internacionals”.

“Tot i que s'ha produït una reducció de la ràtio de deute públic, qualsevol repunt dels tipus d'interès pot tenir un impacte sobre l'economia espanyola, que continua essent sensible i vulnerable a aquest possible repunt”, va alertar el ministre.

“Reindustrialització”

Enfilant aquest discurs, l'oposició va advertir De Guindos dels “riscos” que afecten l'economia espanyola provinents de l'àmbit internacional, com ara l'alça del preu del petroli o el final de la política monetària expansionista que fins ara ha aplicat el Banc Central Europeu (BCE). En un context diferent, que avança una molt probable “desacceleració”, l'oposició va instar ahir el ministre a abordar “d'una vegada” la reindustrialització del país.

Així ho van manifestar els diferents portaveus dels grups parlamentaris durant les seves intervencions en la comissió d'Economia, a més de retreure-li “estèrils triomfalismes”.

Pretensió denegada

D'altra banda, la mesa del Congrés, amb els vots del PP i de Ciutadans, va rebutjar ahir la pretensió dels grups de l'oposició de no fer cas del vet plantejat pel govern estatal a la tramitació de la proposició de llei de PSOE, Units Podem, ERC, PNB i el Grup Mixt que reclama un increment de l'1,2% de les pensions i que es manté “congelat” en espera que l'executiu ampliï els seus arguments per vetar-la.

El PSOE havia demanat a la mesa que reconsiderés la decisió d'ajornar la tramitació de la iniciativa en espera de la resposta del govern i comencés a tramitar-la immediatament, sol·licitud que ha estat rebutjada, segons fonts parlamentàries. A finals de novembre, el govern va remetre al Congrés un escrit en el qual s'oposava a la tramitació parlamentària d'aquesta proposició de llei. La Constitució atorga a l'executiu la capacitat d'oposar-se a la tramitació de les proposicions que afecten els ingressos o les despeses pressupostàries.

Interès per la venda combinada de Bankia i BMN

La venda d'una entitat combinada resultat de la fusió de Bankia i BMN, a més d'un sentit industrial, tindria “indubtable interès”, ja que permetria al FROB apropiar-se de dos terços de les sinergies originades per l' operació, i s'ha obert un procés per avaluar l'interès del mercat per BMN, segons De Guindos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid
economia

Rebuig frontal a una OPA que es cola en la campanya

barcelona