Economia

Economia

Esclat i Leroy Merlin, a Girona

Les negociacions de les dues empreses per instal·lar-se a Can Turon estan avançades

Podria permetre reforçar l'activitat econòmica al sud de la ciutat

Els terrenys tenen 56.203 m² i poden encabir tres superfícies

El paratge de Can Turon, al sector de l'Avellaneda de Girona, tindrà un gran supermercat de la marca Esclat i una botiga de l'empresa Leroy Merlin. Les dues empreses tenen molt avançades –encara, però, no tancades– les negociacions per instal·lar-se en aquesta àrea. Són, concretament, els terrenys que hi ha al sud-est de la confluència entre la carretera C-65 i el carrer Barcelona – just davant d'on hi havia hagut PC City, que va tancar el 2011–. És una superfície de 56.203,29 metres quadrats on hi ha previst espai per a tres superfícies comercials, segons el pla de millora urbana del sector.

El maig del 2015 es va aprovar per ple el pla de millora urbana del sector, i la junta de govern local de Girona va aprovar definitivament el 2 de desembre del 2016 el projecte d'urbanització. Segons van confirmar fonts municipals a mitjan desembre, es tramitava a petició dels propietaris dels terrenys, per impulsar-hi nova activitat comercial i que ja estaven en converses amb diversos pretendents, tot i que en aquell moment sense revelar que es tractava d'Esclat i de Leroy Merlin.

Revitalitzar el sector

Des d'una perspectiva municipal, la instal·lació d'aquestes dues superfícies comercials hauria de significar un reforç de l'activitat econòmica ja existent al tram sud del carrer Barcelona –prou viu i variat al llarg del sector de l'Avellaneda des de la C-65 fins a la rotonda de Fornells de la Selva– i que, a més, hauria de sumar-se a la presència comercialment molt consolidada de Decathlon, Bauhaus i Media Markt a Mas Gri, a la banda nord de la carretera de Sant Feliu.

Aquesta potenciació econòmica –amb l'esperada atracció de nous consumidors– serà un actiu més al qual aspira el govern per fer realitat un dels seus reptes més importants: la recuperació i potenciació de l'entrada sud de la ciutat, que tindrà presumiblement com a principal efecte renovador –visualment i social– l'enderroc de les naus abandonades al nord de la rotonda de Mas Gri i la construcció al seu lloc de la futura seu de la Clínica Girona.

Cal remarcar, però, que no tot el que es preveu són nous espais comercials al sector. Al llarg dels pròxims mesos està previst que l'empresa Centre Verd, situada entre la rotonda de Mas Gri i la via del tren, abandoni les instal·lacions i es traslladi a Salt –al camí del Sitjar–, on la configuració exterior del que serà ja és visible.

L'espai que deixaran a Girona passarà a ser més zona verda.

Bauhaus hi havia d'anar

Leroy Merlin i Esclat no són els primers pretendents per instal·lar-se a Can Turon. El gener del 2010 va transcendir que una de les superfícies que hi ha al sector de Mas Gri, Bauhaus, estava estudiant traslladar-se a Can Turon. El motiu que perseguien era resoldre la falta d'espai amb què es troben al lloc on són encara, que no els permet créixer. L'aspiració era passar d'ocupar els 4.500 metres quadrats actuals a acostar-se als 10.000.

Les negociacions per fer efectiva aquesta opció no van prosperar, L'empresa alemanya, però, manté la voluntat de créixer en un futur. Amb aquest objectiu han intentat traslladar-se al municipi veí de Salt, a tocar de l'Espai Gironès.

Fonts consultades per aquest diari han confirmat que s'haurien portat a terme reunions per concretar aquest trasllat i que també se n'haurien celebrat entre representants dels dos municipis –una, fins i tot, amb l'assistència del president Puigdemont.

L'estructura urbanística de Salt, però, a més de les limitacions legals actuals per a l'atracció de grans superfícies, i l'oposició de Girona haurien frenat per ara aquest projecte. Cal recordar que Salt té tota la franja sud del sud pendent de desenvolupar, i que una part important d'aquest espai es vol destinar a sòl comercial i industrial a fi de complementar el dèficit d'aquesta mena d'espais que presenta el municipi.

Un Esclat d'entre 2.500 i 3.500 metres quadrats

A la demarcació hi ha dotze hipermercats Esclat
Leroy Merlin està en plena fase d'expansió i preveu obrir un supermercat a Girona i un altre a Lleida
Imma Bosch

Bonpreu té un acord amb el propietari d'una parcel·la del sector Can Turon però no hi ha res signat ni té els permisos de l'Ajuntament de Girona, segons van afirmar ahir fonts de l'empresa. Aquestes mateixes fonts van assegurar que l'empresa té ganes, voluntat i capacitat per créixer a la ciutat de Girona: “Si l'hipermercat no es fes al sector Can Turon es podria fer en alguna altra zona de la ciutat.”

A la ciutat de Girona, el grup Bonpreu té tres supermercats Bonpreu que són de petit format i de “proximitat”. En canvi, d'Esclat, no n'hi ha cap fins ara. Són hipermercats més grans que tenen unes dimensions d'entre 2.500 i 3.500 metres quadrats. A la demarcació hi ha dotze Esclats, tres dels quals –Palafrugell, Palamós i Santa Cristina d'Aro– són hipermercats grans.

La companyia Leroy Merlin també està interessada a instal·lar-se al sector Can Turon. Seria el primer que hi hauria a la demarcació Girona. Leroy Merlin és una companyia “líder en condicionament de la llar a l'Estat espanyol (bricolatge, construcció, decoració i jardineria)”. El grup està en plena fase d'expansió i fins al 2020 preveu obrir 25 nous punts de venda a l'Estat, que representarien una inversió de 707 milions d'euros i la creació de 3.200 llocs de treball directes i 1.200 d'indirectes.

Actualment, la companyia Leroy Merlin disposa de sis centres a Catalunya, cinc dels quals són a Barcelona ciutat i a la demarcació, i el sisè és a Tarragona. A final de desembre ja va anunciar un nou establiment a Lleida.

El grup ofereix els seus productes i solucions a través de 68 punts de venda a l'Estat espanyol. “Gràcies a la tasca professionals de més de 9.300 col·laboradors, dels quals el 92,7% són accionistes.” Leroy Merlin Espanya va tenir el 2015 una facturació de 1.778 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia