Economia

Les exportacions firmen un nou rècord el 2016

Catalunya impulsa les vendes estatals amb el 25,6% del total però estanca el creixement dels darrers anys

Catalunya va vendre a l'exterior per valor de 65.142 milions d'euros el 2016, marcant un nou rècord històric. La xifra representa el 25,6% del total de l'Estat (254.530,2 milions d'euros), molt per sobre de l'11,3% del País Valencià o de l'11,1% de Madrid.

Les exportacions van créixer un 2% respecte del 2015, un percentatge menor que altres anys però superior a la mitjana de l'Estat (1,7%), de la zona euro (0,7%) de països com Alemanya (1,2%). A més, l'augment es va produir en un context de retrocés del comerç mundial, que ha generat creixements negatius en economies com la nord-americana (-3,2%) i la xinesa (-6,4%). Per això el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Joan Aregio, feia ahir una lectura positiva de les dades publicades pel Ministeri d'Economia: “És el resultat de l'esforç perseverant, insistents i permanent de l'empresa catalana, una de les més internacionalitzades del nostre entorn”, destacava.

En tot cas el refredament en el ritme exportador –el 2015 van créixer un 6,1% respecte de l'exercici anterior– fa que associacions com Amec, que apleguen precisament empreses industrials exportadores, posin el to d'alerta en les dades, a pesar de les xifres rècord: “Cal estar alerta davant l'alentiment del creixement de les exportacions, atès que el sector exterior és clau per a la nostra economia”, avisava el director general de l'Amec, Joan Tristany. L'associació assenyala entre els efectes negatius en l'evolució futura de les exportacions les conseqüències d'una política proteccionista del nou govern dels Estats Units pugui tenir en les vendes de les firmes catalanes a aquell país.

Pel que fa a les importacions, aquestes van créixer un 2,4% l'any passat animades per l'augment del consum. Es van situar en els 77.825 milions d'euros, el que suposa deixar el dèficit comercial en 12.683 milions. Pel que fa als sectors, el de productes químics (26,1% del total) va ser el més actiu en exportacions, seguit dels béns d'equipament (18,6%) i automòbil (15,9%).

Per destinacions –aquí no hi ha dades territorialitzades–, les vendes de l'Estat van créixer més als països de la UE (4,1%) que a altres destinacions (a l'Amèrica Llatina van caure un 9%). La UE pesa un 66,3% sobre el total.

LES XIFRES

2
per cent
van créixer les vendes a l'exterior l'any passat respecte del 2015, menys que l'anterior exercici.
65.142
milions d'euros
és el valor de les exportacions catalanes durant el passat 2016, un 25,6% del total estatal.
12.683
milions d'euros
va ser el saldo comercial negatiu de Catalunya l'any passat, amb un augment del 4%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona