Economia

Economia

La fira Làctium se separa del Mercat del Ram de Vic

La Mostra de Formatges Catalans neix per tenir identitat pròpia i es farà els dies 13 i 14 de maig

Els promotors volen que sigui una cita de referència per al sector cabrum i formatger de Catalunya

La novena fira Làctium mantindrà el nom però a partir d'ara s'hi afegirà la Mostra de Formatges Catalans. D'aquesta manera es desvincula del Mercat del Ram de Vic, on es feia, i es reinventa amb un nou enfoc i amb la voluntat de “tenir vida i identitat pròpies”, segons Isaac Gelabert, director de la fira. La cita, que aplegarà en la part expositiva unes 50 formatgeries artesanes de l'àmbit català, serà els dies 13 i 14 de maig al parc Jaume Balmes de Vic.

La coorganització es fa entre l'Organisme autònom de Fires i Mercats (Ofim) de l'Ajuntament de Vic i l'Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (Acrefa), que reuneix el 80% de les formatgeries artesanes de Catalunya, amb la col·laboració de Prodeca i de la marca Llet de Cabres Catalanes. “Làctium era una fira comercial però ara tenim al darrere el suport de tot el sector”, diu Gelabert. “Aspirem a ser una fira de referència en l'àmbit formatger de Catalunya i tenim els actors per ser-ho; la voluntat és fer una gran mostra en una capital gastronòmica.”

El nou Làctium tindrà una part comercial amb presència només de formatgeries catalanes i productes elaborats al seu obrador: “No volem revenedors sinó formatgers.” Per fugir de la fira convencional, també hi haurà productes agroalimentaris “que casin bé amb el formatge” i material vinculat. Una altra part de la mostra serà l'Aula del Formatge, que oferirà una vintena d'activitats i tastos sobre el formatge, perquè “al sector li interessa dur el producte al terreny de la cuina”, diu el director. “Volem fer divulgació i ser dinamitzadors de la cultura formatgera; hem d'ensenyar a diferenciar el que és autèntic del que no ho és”, argumenta Gelabert. “Fer formatge és una manera de viure.”

LA FRASE

Volem fer divulgació i dinamitzar la cultura formatgera; ensenyar a diferenciar l'autèntic del que no ho és
Isaac Gelabert
director de la fira Làctium. la mostra de formatges catalans

Per a un públic familiar i també professional

El nou Làctium “ha de ser una festa del formatge” i la voluntat dels organitzadors és que sigui “tot molt lúdic i festiu, per conèixer, comprar i tastar formatges”, explica el director de la mostra. Pensant en un públic molt familiar, també hi haurà una mostra de bestiar cabrum, de races autòctones catalanes de cabres i ovelles, i activitats com ara concerts i algun espectacle infantil. El programa també inclourà un concurs de formatges professional (amb jurat i premis per a diferents categories) i una jornada tècnica el dia 12 sobre l'exportació dels formatges artesans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia