Economia

pagesia

preu de l'oli

El preu en origen de l'oli d'oliva s'enfila a preus de fa una dècada

Arreu de la UE, la collita és inferior al previst inicialment, però el consum interior es manté estable i augmenta el nombre d'exportacions

L'oli llampant, el de menys qualitat i destinat a refinar, ja es paga a 3,6 euros el quilo

L'oli d'oliva, tant el refinat com el verge extra, serà més car d'aquí a poques setmanes si la gran distribució en trasllada les puges que en les últimes setmanes s'han registrat per les cotitzacions en origen. La producció arreu dels principals països productors del Mediterrani –l'Estat espanyol, Tunísia i Itàlia– és fins i tot menor del previst en l'inici de collita. El consum, per tant, tira, i al gener hi va haver més exportacions per la previsió de països com Itàlia i clients habituals, perquè no es tornin a quedar sense oli nou.

A la DO Garrigues, les vendes a l'inici de campanya es van situar sobre els 3,60 euros el quilo, però aquesta setmana ja s'han enfilat fins als 4. Les cooperatives i els molins privats han optat per vendre'l al detall, entre 4,40 i 4,80 euros per quilo. Enric Dalmau, president de la DO Garrigues, explica: “És el tercer any que el preu augmenta. Estem contents, perquè el preu s'està normalitzant després d'anys d'anar quasi per sota de cost. Ara bé, això no compensa la pèrdua de collita.” La denominació té un potencial de 6 milions de quilos, però tanca la campanya amb una collita de 2,5 milions perjudicada per la sequera.

A Andalusia, que marquen la pauta de preu com a primers productors mundials, encara cullen. Les previsions inicials eren collir-ne 1,4 milions de tones a tot l'Estat, però fins al desembre sols n'havien obtingut 543.000 tones. La federació d'espanyola de la indústria augura que tancaran campanya amb 1,3 milions de tones. La situació és semblant a la resta de països productors i consumidors. L'oli llampant, de menys qualitat i que cal refinar per al consum, ja val 3,6 euros.

Són els estocs més baixos des de fa quatre anys

La demanda d'oli a les Garrigues, i també a l'Estat espanyol, es manté, però el nombre d'exportacions augmenta. La indústria espanyola calcula que enguany els estocs seran un 29% inferiors als de les últimes quatre campanyes. “Uns estocs de 200.000 tones es considera zero. Això augura un inici per a la propera campanya bo quant a preus”, assegura Dalmau. I hi afegeix: “Som en un mercat global i els preus es fixen segons les previsions.”

Els productors de la DO no estan excessivament preocupats perquè aquest augment de preus faci que alguns consumidors es passin a l'oli de llavors, més barat: “Augmenta el coneixement que el d'oliva és el millor greix per a la salut. Sigui refinat, verge o verge extra.” La denominació produeix verge extra, de qualitat superior, i la competència afectarà més a la indústria que en ven de refinat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona