Economia

Economia

S'engega a Girona un pla per renovar el sector de la construcció

‘Construcció connectada', impulsat per l'Ajuntament de Girona, pretén posar al dia el sector en aspectes d'eficiència energètica i noves tecnologies, i enfocar-lo també cap a la rehabilitació

L'Ajuntament de Girona impulsa el projecte Construcció connectada, que implica tots els agents de la construcció i té com objectiu reconvertir aquest sector, molt “madur” però molt debilitat per la crisi, adaptant-lo als paràmetres actuals de sostenibilitat i eficiència energètica, de noves tecnologies i construcció intel·ligent, i també orientant-lo cap a la rehabilitació, un element clau a mitjà termini. També inclou una línia per formar aturats en les noves necessitats. Amb un pressupost de 184.573,99 euros, té una subvenció del 75% del Servei d'Ocupació de Catalunya.

El projecte, que es desenvoluparà durant aquest any, suposarà un “sacseig” per a un sector que “és un dels més reticents al canvi” però que ara “està obligat a reinventar-se”, va destacar ahir la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana. L'alcaldessa, Marta Madrenas, va remarcar, a més, que en el pla estan implicats tots els agents del sector –que es van reunir ahir al consistori– i que han estat ells “volgudament” els que han apostat per aquest canvi. L'alcaldessa va considerar el projecte “molt ambiciós” i va enumerar els seus reptes: un és la recuperació del sector, debilitat no només econòmicament per la crisi –del 2008 al 2016 s'ha passat de 600 empreses a només 293, i de 5.126 a 1.857 treballadors ocupats–, sinó també pel que fa a la reputació; un altre és evitar que es disparin els preus dels habitatges per falta d'oferta, ja que els últims anys “s'ha construït poc”; un altre és l'aposta per la rehabilitació per evitar que “a mitjà termini hi hagi un parc antiquat”, i un últim i important repte és l'ocupacional. En aquest sentit, Madrenas va subratllar que el projecte permet “tant poder ocupar un perfil amb un alt nivell de formació” –en una part molt relacionada amb la recerca i la universitat– com “perfils molt baixos de formació, que tenen molta dificultat d'ocupació”, ja que es farà formació a aturats del sector per especialitzar-los en les noves necessitats.

I és que la formació en serveis emergents serà l'eix d'un dels dos programes en què s'estructura el projecte (Construint talent). L'altre programa se centrarà a donar suport al teixit productiu a partir de quatre projectes: Conecta, Observa, Inspira i Social, que serviran per connectar els actors, fer una diagnosi de la situació, transferir coneixement al sector a càrrec d'experts i sensibilitzar la població sobre els beneficis de la construcció sostenible i intel·ligent.

LA XIFRA

1.857
treballadors
té ara el sector, quan el 2008 en tenia 5.126. Les empreses s'han reduït a la meitat: de 600 a 293.

LA FRASE

És un sector molt madur però pretenem intentar repensar-lo i recuperar-lo dins dels paràmetres actuals
Glòria Plana
Regidora de promoció econòmica de girona

LA DATA

2017
és l'any
durant el qual es desenvoluparà el projecte, que implica tots els agents del sector de la construcció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.