Economia

L'atur alenteix la caiguda al febrer, que crea feines encara massa inestables

Ginesta considera que el model del mercat de treball és “insostenible” i demana més competències

UGT creu que el MWC ha capitalitzat la millora

Regust agredolç el que va deixar ahir la dada de l'atur registrat corresponent al febrer. Tot i que el nombre de desocupats que consten a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) es va reduir un 11,3% respecte al febrer de l'any passat, concretament fins a 452.342 persones, no és menys cert que la baixada, que en termes absoluts mensuals va ser de 1.581, és la més modesta de les recollides en els últims 21 anys.

El febrer acostuma a oferir bones dades d'atur, i, fet i fet, el paràmetre ja encadena 44 mesos de retrocessos (des del juliol del 2013). Però el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va alertar que el model del mercat de treball és “insostenible” i va subratllar l'alta taxa de reincidència, que s'ha situat en el 43%: “Gairebé la meitat de la gent que ha trobat feina tornarà a l'atur abans de sis mesos”, va lamentar Ginesta, per qui les dades del mes de febrer constaten “una reducció quantitativa però no qualitativa” que el va fer desmarcar-se de “l'eufòria que hi pugui haver a Madrid”, en una al·lusió al to triomfalista que va caracteritzar la valoració del govern estatal.

Pel portaveu de Treball, tot plegat abona la necessitat de reclamar competències per “dibuixar amb els agents econòmics un nou model de creixement”. El secretari de Treball va remarcar el fet que el Principat ha generat el 30% (més de 21.000) de les noves afiliacions a la Seguretat Social de tot l'Estat, on està, va insistir, funcionant com a “locomotora de la recuperació”.

L'atur va baixar en totes les demarcacions, tret de Tarragona, on es van inscriure 318 persones a les oficines del SOC. L'anàlisi de les dades indica que el descens de l'atur encara depèn en bona part a la contractació del sector serveis, en el qual hi va haver 2.436 aturats menys que al gener. La indústria i la construcció, amb xifres molt més moderades, al voltant de les 700 persones, també van reduir la seva taxa, mentre que l'agricultura va viure un febrer negatiu, amb un increment del nombre de persones sense feina.

Les xifres van recruar el malestar dels sindicats, que es van refermar en les seves reivindicacions contra la precarietat laboral. UGT, per exemple, va fer notar que la reducció de l'atur del febrer es va concentrar a Barcelona i en el sector serveis, i que això vol dir que en aquesta millora de la situació hi ha tingut molt a veure la celebració del Mobile World Congress.

Per la seva banda, CCOO va constatar que tot i la disminució del febrer, la xifra total d'aturats encara és superior en 161.400 persones a la del febrer del 2008, a l'inici de la crisi. El sindicat també va lamentar que la recuperació del mercat laboral s'estigui produint en sectors d'escàs valor afegit i amb llocs de treball inestables i precaris.

LA FRASE

Gairebé la meitat de la gent que ara ha trobat feina tornarà a l'atur abans que passin sis mesos
Josep Ginesta
Secretari general de Treball i afers socials de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia