Economia

LLUÍS SALVADÓ

SECRETARI D'HISENDA DE LA GENERALITAT

“Els impostos es paguen quan toca i on toca”

L'Agència Tributària de Catalunya ha iniciat els tràmits per contractar el lloguer de locals a Figueres, Santa Coloma de Farners i la Bisbal d'Empordà, des d'on es gestionaran els impostos propis de la Generalitat i els cedits per l'Estat espanyol

Salvadó assegura que la Generalitat es prepara per assumir reptes de futur i ho vol fer donant exemple de rigor

Frau fiscal
“Els nostres professionals no només ho han de fer molt bé i protegir les nostres dades fiscals, sinó que també han de disposar de la màxima informació possible. Aquells que diuen que l'Agència Tributària de Catalunya no ha de disposar de dades, el missatge que estan llançant és: «Tapem el frau fiscal».” Per Salvadó, qui vol posar pals a les rodes o limitacions a l'ATC a l'hora de disposar d'informació, al final el que fa és “cobrir el frau fiscal” i entorpir l'eficiència de l'ATC.
No som gens partidaris de transmetre un missatge d'insubmissió fiscal

La demarcació de Girona disposarà de tres de les quinze oficines territorials que l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) obrirà aquest 2017 i que s'afegiran a les quatre delegacions que té l'ATC, a Girona, Barcelona Tarragona i Lleida. El secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, assegura que la voluntat del govern és implantar un nou model territorial de l'ATC, basat en una xarxa d'oficines pròpies preparades per prestar els mateixos serveis a tots els ciutadans de Catalunya. En aquests espais, es desenvoluparan, a partir de l'1 de setembre, totes les funcions tributàries que li permet el marc competencial actual, i es preparan els fonaments de la futura hisenda catalana.

A finals de febrer, el govern va iniciar els tràmits per contractar el lloguer d'un local a Santa Coloma de Farners per instal·lar-hi la tercera oficina de l'ATC de la demarcació de Girona?
El desplegament de l'ATC a les comarques gironines es traduirà en tres oficines pròpies –Figueres, la Bisbal d'Empordà i Santa Coloma de Farners–, a més de la delegació que ja tenim a la ciutat de Girona. Tot això, però, ho complementarem amb dues oficines més, a Olot i a Ripoll, que compartirem amb les oficines comarcals de la Garrotxa i el Ripollès i amb l'organisme de captació d'impostos de la Diputació de Girona, el Xaloc. Per tant, estaríem parlant de sis oficines. En principi, si no vaig errat, disposarem d'una vuitantena de professionals en aquest conjunt de sis oficines de l'ATC a les comarques gironines.
I quan es posaran en funcionament?
El dia 1 de setembre obrim. Els treballadors, però, s'hi incorporaran abans per fer formació. S'hi començaran a incorporar a partir de l'1 de juliol, segons l'experiència que tinguin i el grau de formació que necessitin. Intentem donar oportunitats a la desena de persones que ja estan treballant a les oficines liquidadores que hi ha a les comarques gironines –l'una, a Lloret, i l'altra, a Santa Coloma de Farners– i segurament aquestes no necessitaran tanta formació com les noves, perquè ja tenen més experiència en recaptació d'impostos i només caldrà formar-les en impostos propis i tot el que són funcions de recaptació executiva.
Quina funció tenen ara les oficines de l'ATC i quina funció s'espera que tinguin en el futur?
El desplegament de l'agència té dos eixos de treball. L'un és l'eix territorial i de recursos humans, àmbit en què es passarà de les 321 persones que hi havia ara fa uns mesos a les 800 passat l'estiu, i de 4 a 31 oficines, que és un salt molt important. El segon eix és el desplegament en l'àmbit competencial. Avui l'agència catalana només porta a terme el 50% de les competències que té atribuïdes. Despleguem tot el que és la recaptació executiva, per a la qual fins l'any passat teníem subcontractada l'administració tributària de l'Estat espanyol. Paral·lelament, també gestionem i liquidem el conjunt dels impostos cedits, tasques que fins ara es feien a les oficines liquidadores del registre de la propietat. També aquí donarem el servei en l'àmbit dels impostos propis. És a dir, aquí es durà a terme l'activitat integral dels serveis tributaris de la Generalitat. I, evidentment, són oficines que estaran preparades per afrontar nous reptes de cara al futur.
Això vol dir que la renda del 2017 ja la pagarem a Catalunya?
Això ho decidiran els ciutadans de Catalunya. Si voten que sí en el referèndum, això portarà implícitament una declaració d'independència, i la Generalitat de Catalunya haurà d'assumir totes les funcions que són pròpies d'un estat. I a l'Agència Tributària de Catalunya li correspondrà assumir plenes competències en matèria tributària. Per a nosaltres, és un desig i un repte poder assumir al més aviat possible la totalitat de les nostres competències.
Les declaracions que va fer l'exjutge Santiago Vidal sobre el tractament de les dades fiscals han generat dubtes entre els ciutadans?
No. La gent és intel·ligent i va entendre perfectament les afirmacions de l'exjutge Vidal. Feia afirmacions en el context d'uns espais electorals, d'uns espais de partit o de moviment social, i tothom ha sabut interpretar que no es podien traslladar al que és l'activitat real del govern català. La Generalitat s'està preparant per assumir els reptes de futur, però evidentment necessitem fer-ho en l'àmbit fiscal i donant exemple de rigor. Voldria destacar, i això també ho he intentat explicar als moviments socials, que des de la secretaria d'Hisenda no som gens partidaris de transmetre un missatge d'insubmissió fiscal. Cal que els contribuents vinguin a pagar a l'agència catalana els impostos que ens són propis. La matèria fiscal és un tema extremament rigorós i necessitem transmetre molta sistematització als ciutadans. Els impostos es paguen on toca i quan toca. I, a més, pagar impostos no és un acte voluntari. No és voluntari avui i no ho serà quan declarem la independència. I la nostra funció és transmetre als contribuents que hi ha unes normes que s'han de complir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia