Economia

Iberpotash vol créixer dins les instal·lacions de Súria

La companyia minera exposa als treballadors les línies “que han de garantir el futur de l'activitat al Bages”

Encara no se sap què passarà al juliol, quan l'empresa ha de deixar d'abocar al Cogulló

Iberpotash va mantenir ahir reunions informatives amb els comitès d'empresa de Súria i Sallent, i amb els sindicats UGT, CCOO, CGT i USOC, per “compartir els eixos i les línies de treball que vol seguir la companyia per garantir l'activitat industrial al Bages”.

Així ho va explicar la mateixa empresa a través d'un comunicat, en el qual també va donar alguns detalls de les al·legacions que ha presentat al pla director urbanístic de la mineria (PDU), com ara que la seva aposta és desenvolupar “els projectes previstos dins les pròpies instal·lacions actuals de Súria”. La proposta segueix la mateixa línia de les al·legacions que ha fet al PDU l'Ajuntament de Súria, en les quals demana que la segona planta de sal vacuum es construeixi dins l'emplaçament actual i no al polígon de la Pobla Sud, on el pla miner reservava espai per a una segona, tercera i quarta plantes –aquesta darrera ja seria en terme de Callús.

Segons la companyia, la voluntat de construir primer dins les instal·lacions actuals “posa de manifest el principi urbanístic del desenvolupament sostenible, que diu que primer s'ha d'esgotar urbanísticament tot el terreny disponible, i fer així un consum racional del sòl”.

La sentència

En el mateix text, Iberpotash reitera la seva “ferma voluntat de portar a terme un tancament endreçat de l'activitat a Sallent i un trasllat a Súria que no posi en risc els llocs de treball”. En aquesta línia, posa de manifest “la necessitat de trobar solucions transitòries consensuades i viables amb les diferents administracions per continuar amb l'activitat a Sallent fins que estigui totalment acabada la rampa minera a Súria, així com l'ampliació de la mina de Cabanasses”.

L'empresa no podrà abocar més al runam del Cogulló de Sallent a partir del mes de juliol, ja que ha de complir una sentència, i el problema rau en el fet que Súria encara no estarà preparada per rebre els treballadors de Sallent, ja que la rampa acumula un retard considerable. A més, les mesures transitòries que planteja el PDU no acaben de fer el pes a la firma per inviables, ja sigui des del punt de vista tècnic, logístic o econòmic.

Tot plegat ha generat un clima de preocupació entre els treballadors, que no tenen clar el seu futur si Sallent tanca i Súria no els pot absorbir. En aquesta línia, els empleats ja van plantejar la possibilitat de trobar una mesura que permetés la continuïtat de Sallent fins que Súria estigui a punt, una mesura que per força implicaria continuar abocant al Cogulló més enllà del que marca la sentència (vegeu edició del 9 de febrer).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ