La Borsa
Més valors
Economia

El fiscal demana 4 anys per a Serra pels sous desorbitats cobrats a Catalunya Caixa

Anticorrupció veu “irresponsable” la política de retribucions de l'entitat i n'acusa la direcció

Els directius s'apujaven percepcions tot i la crisi del grup

El fiscal anticorrupció Fernando Maldonado ha demanat penes de quatre anys de presó per a la direcció de l'antiga Catalunya Caixa, encapçalada per l'exministre Narcís Serra, que n'era el president, i pel director general de l'entitat, Adolf Todó, a més de quinze membres més del consell d'administració. El motiu: les “desproporcionades retribucions i indemnitzacions” que els alts càrrecs de Catalunya Caixa es van adjudicar a despit de “la situació d'insolvència” i la “greu crisi econòmica imperant”, s'afirma en l'escrit de la fiscalia, que lamenta que, a més, s'obviés l'obligació de l'entitat amb la seva obra social.

Anticorupció hi veu dos delictes d'administració deslleial, en el qual haurien incorregut fins a 17 persones, totes alts executius de Catalunya Caixa, incloent-hi Serra i Todó. A banda, sobre 24 càrrecs més pesa l'acusació d'un únic delicte d'administració deslleial, pel qual haurien de retre comptes amb dos anys de presó cadascun. Maldonado també demana un mínim de 2,5 milions d'euros als acusats, per rescabalar el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, el FROB, que va tutelar la reorganització del mercat financer, que va afectar de ple el sistema català de caixes. Entre aquestes, Catalunya Caixa, resultat de la fusió, el 2010, de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa. Aquell any ja va caldre injectar-hi 1.250 milions per recapitalitzar-la (al llarg dels anys, el grup va rebre més de 12.000 milions de diner públic).

Tot i el negre panorama, l'entitat va fitxar Todó, provinent de la fins aleshores solvent Caixa Manresa, que es va endur amb ell Jaume Masana. Tots dos van exercir, respectivament, de director general i de conseller delegat, amb unes condicions econòmiques que el fiscal veu “irresponsables” i contràries al criteri de la Comissió Europea, que supervisava el procés. Per Maldonado, “els sous dels alts directius no van deixar de pujar en el període 2009-2011”.Al seu torn, Serra cobrava una retribució com a president no executiu de 175.000 euros l'any, tot i que en principi els presidents de caixes no n'havien de percebre cap, a banda dels ingressos per dietes i per la presidència de comissions.

LA XIFRA

1.500
treballadors
de Catalunya Caixa es van veure afectats per un dels ERO més importants del sistema financer.

Un banc dels acusats calent

No fa ni una setmana que la mateixa fiscalia anticorrupció ja havia posat la mirada sobre Narcís Serra i el seu seguici a la direcció de Catalunya Caixa per un forat de vora 720 milions d'euros, fruit de la mala gestió de la cartera immobiliària de l'entitat entre els anys 2000 i 2007 a través de la seva filial Procam, que, segons Maldonado, havia arribat a invertir en solars que ni tan sols eren urbanitzables. Aquest cop, el fiscal, secundat per l'acusació de la CUP i la de la Confederació Intersindical de Crèdit (que demanen penes encara superiors), destaca, per exemple, que Todó va rebre prop de quatre milions d'euros entre el 2008 i el 2012, sense comptar els dos milions d'aportacions a un pla de pensions. En el cas de Serra, resulta difícil de calcular la suma rebuda per dietes i altres activitats, però podien arribar a 135.000 euros anuals, al marge del sou fix que li van assignar el 2007.

Publicat a

ExproReus ampliarà espais i marques d’automoció

Renault i Dacia s’incorporen al catàleg de la històrica fira multisectorial de Reus

Aquesta setmana s’han iniciat els treballs de muntatge de la mostra, que obrirà les portes l’11 d’octubre

reus
 

República Dominicana, l’illa inaudita

 

Montoro comunica la intervenció total de les finances de la Generalitat

MADRID
 
economia

Pimec rebutja la intervenció de la Generalitat

Barcelona
 

Malgrat Turisme es dissoldrà set anys després de ser creat

malgrat de mar
 

Marca Ciutat vol crear estima cap a Tarragona

tarragona
 
GARROTXA

Molta gent al primer Dia del Cavall

 
economia

El govern vol que el 15% del parc d’habitatges sigui per a ús social

 
economia

Ryanair cancel·la prop de 300 vols des de Barcelona fins a final de mes