Economia

Seat obté guanys rècord i consolida la recuperació

Tanca el 2016 amb el major benefici de la història, 903 milions d'euros, 232 milions sense els extraordinaris

Repartirà 6,2 milions entre la plantilla

Es proposa guanyar mercat fora d'Europa

Seat va escollir ahir el recinte modernista de l'hospital de Sant Pau de Barcelona per presentar els comptes del 2016. El missatge era doble: refermar la seva aposta per la capital catalana com a reclam de la marca i deixar clar que la filial del grup Volkswagen ja no necessita cap cura intensiva i dona per feta la recuperació. “Ara estem preparats per créixer”, va indicar el seu president, Luca de Meo.

Seat va tancar el 2016 el seu millor any, amb un benefici després d'impostos de 232 milions d'euros, enfront dels 6 milions del 2015. La xifra salta fins als 903 milions d'euros si es tenen en compte els ingressos extraordinaris derivats de la venda a Volkswagen AG de la filial VW Finance. El resultat operatiu va ser positiu per primer cop des del 2007, amb 143 milions d'euros. Aquesta xifra és lleugerament inferior als 153 milions d'euros avançats a Alemanya fa uns dies, un fet que respon a les diferents normes comptables que s'hi apliquen.

La primera derivada d'aquests resultats és que el fabricant repartirà part dels beneficis entre els seus treballadors, tal com es va pactar en el conveni col·lectiu aprovat just l'any passat. La marca repartirà una paga lineal (igual per a tots els nivells de sou) de 480 euros entre 13.000 dels 14.000 treballadors, amb una suma total de 6,2 milions d'euros.

Les vendes van sumar 8.597 milions d'euros, un 3,2% més que el 2015. En total Seat va vendre 548.000 cotxes, amb un ingrés mitjà de 13.760 euros per vehicle, el que suposa una millora considerable respecte del 2015, en bona part gràcies a l'Ateca. Amb tot, De Meo va voler deixar clar que la millora dels resultats no s'explica només per l'efecte Ateca, que va sortir al mercat a mitjan any i representa un 6% del conjunt de les vendes: “L'efecte de l'Ateca es percebrà més aquest 2017; el resultat no s'explica amb un sol model”, va indicar.

Seat aprofita el bon resultat per compensar pèrdues passades (590 milions d'euros) així com per aportar dividends a VW (250 milions d'euros). La inversió s'ha situat també en un rècord de 862 milions d'euros, un 47% més i el 10% sobre les vendes. La firma va destacar que la millora dels resultats permeten afrontar aquest esforç inversor amb fonts propis. Pel que fa a l'Ebitda (el benefici abans d'interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions), ha crescut un 1% fins als 489 milions d'euros.

Respecte de les vendes, Seat encara concentra la majoria a l'entorn de països europeus, i Luca de Meo va explicar que, ara que la companyia té una bona salut financera, vol potenciar la seva internacionalització. La marca pretén reforçar-se a països com ara França i Itàlia, on té marge per créixer, i impulsar l'arc mediterrani, amb Algèria al capdavant, i l'Amèrica Llatina; allà té ja una forta presència comercial a Mèxic, que és el seu desè mercat.

Luca de Meo va destacar les oportunitats que generarà aquest any la nova plataforma MQBA0, amb què es fa la nova generació de l'Ibiza i es farà també l'Arona i l'A1 d'Audi, i va pronosticar un bon 2017, amb la planta de Martorell al 90% de la seva capacitat productiva. El 2016, però, la producció es va reduir un 5,8%, fins a les 449.063 unitats, pel condicionament de la nova línia de l'Ibiza.

El SUV gran arribarà el 2018

Seat llançarà el tercer SUV, el més gran, el 2018. Així ho va confirmar De Meo, que també va dir que la marca busca ja nom en la geografia espanyola. Encara caldrà esperar, però, per conèixer l'escollit i si finalment Seat donarà resposta a la demanda catalana de tenir un model amb un nom d'aquí. El nou SUV, que tindrà versió de 5 i 7 places i es fabricarà a Alemanya, aportarà, va dir De Meo, “més clients i impulsarà la nostra imatge de marca”. Amb el nou SUV, Seat completarà la major ofensiva comercial de la seva història, amb l'Ateca, l'Arona, el nou Ibiza i el León renovat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona