Economia

Menys hotels però de més qualitat a Lloret de Mar

Els últims catorze anys, els hotels de 4 i 5 estrelles han passat de representar l'11% de l'oferta de Lloret al 37,5%

En nombre de llits, n'hi ha un 6% menys

El nombre d'hotels és de 120, un 21% menys que el 2003

Els allotjaments de categoria alta (quatre i cinc estrelles) han triplicat el pes respecte del total de l'oferta hotelera a Lloret de Mar els últims catorze anys i han passat de suposar només l'11,2% del total de l'oferta dels establiments el 2003 al 37,5% actual. Per contra, els hotels de menys de tres estrelles i les pensions s'han anat reduint, passant de representar el 88,8% de l'oferta global el 2003 al 62,5% d'ara. Aquestes són les dades que es desprenen de l'estadística de nombre d'hotels i places hoteleres de Lloret, elaborada per Lloret Turisme basant-se en dades de l'Observatori de Turisme de Catalunya.

El nombre d'hotels se situa actualment en 120 establiments (un 21% menys que el 2003), de què, tot i l'increment dels hotels de més categoria, més de la meitat encara tenen entre una i tres estrelles, o són hostals, mentre que el 37,5% són de quatre o cinc estrelles. Sense tenir en compte els hostals, els hotels d'una a tres estrelles gairebé representen la meitat de l'oferta hotelera de Lloret. El nombre d'hotels de quatre estrelles i quatre estrelles superior ha crescut un 61%, passant dels 16 que hi havia el 2003 als 41 actuals.

Per nombre de places, la reducció globalment és només del 6%, ja que mentre que el 2003 hi havia 30.991 places, el 2017 en són 29.147. Aquesta xifra, però, té en compte encara els llits de tres hotels que ara estan tancats: el Sun Village, el Mediterranean Sand i el Marina Sand. Dos probablement continuaran tancats aquest any, mentre que el Mediterranean Sand podria obrir ja aquesta temporada d'estiu.

Tant l'alcalde, Jaume Dulsat, com el regidor responsable del Pla Operatiu de Lloret Turisme, Jordi Orobitg, valoren positivament la disminució del nombre d'hotels, bàsicament perquè ha afectat els hotels de menys categoria. “No és un tema de quantitat, sinó de qualitat. No considero que hi hagi massa places hoteleres. El que sí que tenim clar és que cada cop tenim més places hoteleres de quatre estrelles i més hotels van fent els deures i estan posant al dia les instal·lacions”, opina l'alcalde.

No hi ha massa oferta

Pel president del Gremi d'Hotelers de Lloret, Enric Dotras, no es pot dir que l'oferta hotelera sigui “excessiva”. “Oferta hi ha d'haver la que el mercat admeti, sempre que tingui el nivell que ha de tenir. Un destí és important mentre que, com a mínim, tingui uns 30.000 llits hotelers. Per tenir un pes important, has de tenir un volum. Treure places no és la solució”, considera. Dotras exposa que la majoria de l'oferta que s'ha perdut està vinculada a establiments que tenien poca o nul·la capacitat per adaptar-se a la normativa actual i al mercat. “Sovint eren pensions que no podien tenir escales d'emergència o hotels que es van convertir en apartaments per vendre”, explica el president del gremi hoteler.

LES XIFRES

37,5%
de tota l'oferta hotelera
correspon a hotels de quatre i cinc estrelles; el 2003, era només de l'11%.
120
establiments
hotelers i hostals hi ha actualment a Lloret de Mar, un 21% menys que fa catorze anys.
2.854
llits
té la cadena hotelera Htop, que és la que, actualment, té més oferta a Lloret de Mar.

Les deu societats amb més oferta de llits

La cadena hotelera amb més llits a Lloret de Mar actualment és HTop, amb 2.854. En total, té cinc hotels, dos de quatre estrelles i tres de tres. El segon lloc del rànquing seria per a la cadena Don Juan, amb 2.360 llits en tres hotels, de dues, tres i quatre estrelles, mentre que el tercer seria per a la cadena Evenia, amb 2.014. llits. Els hotels de la família Guitart estarien situats en quart lloc, amb 1.710 llits, i serien la primera cadena de propietat lloretenca. El següent lloc seria per als establiments Rosamar, que disposaran de 1.663 llits quan obri l'hotel que s'està construint a l'avinguda Pau Casals i que tindrà 120 habitacions. Serà de quatre estrelles superior i té previst obrir el mes d'abril de l'any vinent. El sisè lloc del rànquing l'ocupen els hotels Garbí, amb 1.648 llits i de propietat lloretenca; el setè, el grup GHT, amb 1.252 llits; el vuitè, els hotels Marsol (també de propietat lloretenca), amb 1.251 llits; el novè, Comercial Turística, societat propietària de l'hotel Delamar (l'empresa té 924 llits), i el desè, el grup Alegria Hotels, que té 738 llits i està reformant actualment l'antic hotel Eugenia, a l'avinguda Roca Grossa (ara hotel Santa Cristina). Dotras opina que el fet que cada cop hi hagi més inversió als establiments per posar-se al dia està lligat al fet que els bancs s'han obert més als préstecs al sector turístic. “La gent està reformant, es veu optimisme i ganes i confiança per invertir, i cada cop hi ha més entitats interessades a fer-ho en el sector. Tot això afavoreix que es pugui anar millorant i reformant de manera més àgil”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona