Economia

medi ambient

cànon eòlic

El govern no aprova la creació d'un cànon eòlic

El pressupost de la Generalitat no inclou el tribut que reclamen els municipis, però es crearà una taula de treball per consensuar-lo

La CUP reclama una moratòria de la construcció de nous parcs

Els municipis de la Terra Alta continuaran sent els que menys compensació econòmica reben per la implantació eòlica. El Parlament ha rebutjat les esmenes a la llei d'acompanyament del pressupost, presentades per la CUP i Catalunya Sí que es Pot, que reclamaven la creació d'un cànon eòlic per tal d'equiparar l'aportació que fan les empreses eòliques als municipis amb l'objectiu de compensar l'impacte paisatgístic que causen els aerogeneradors.

Tot i que el cànon eòlic no s'aplicarà aquest 2017, l'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya i el govern crearan una taula de treball per tal consensuar l'aplicació d'aquest tribut en pròxims exercicis.

D'altra banda, la CUP reclama una moratòria a construir nous parcs eòlics fins que es consensuï un nou pla de desenvolupament de l'energia renovable. Així, la CUP presentarà demà una moció al ple de la Diputació que, segons el diputat provincial cupaire, Edgar Fernàndez, tindrà prou suports per ser aprovada en el ple, i es podrà traslladar el debat al Parlament. La CUP reclama un pla de desenvolupament energètic consensuat amb el territori i amb beneficis “per a tothom”. Un exemple del model que rebutgen és el de la implantació eòlica de la Terra Alta o el Baix Camp, on els municipis no han cobrat ni la irrisòria xifra del 3% de la facturació que prometien les empreses i gairebé no s'han generat llocs de treball per als ciutadans dels pobles afectats.

La CUP vol aturar l'actual planificació eòlica i demana una moratòria al govern per consensuar amb el territori i les administracions locals un nou pla de desenvolupament que blindi intencions especulatives.

LA FRASE

Cap veí o veïna de Vilalba treballa en les centrals del municipi, tot i ser un dels pobles amb més parcs
Edgar Fernàndez
DIPUTAT PROVINCIAL DE LA CUP

Convenis opacs amb les eòliques

Els convenis que signen les empreses eòliques amb els municipis són opacs i mentre que en alguns pobles fan un pagament de 500 euros per megawatt, en altres aquesta quantitat arriba fins als 5.000 euros. És per això que l'Associació de Municipis Eòlics reclama la creació d'un cànon que regule per llei la quantitat que les empreses han d'aportar als ajuntaments. La proposta, que el Parlament ha rebutjat, era progressiva i s'incrementava en funció de la potència instal·lada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona