Economia

Inauguren un centre pioner d'investigació del sector lacti

La granja experimental està situada a Monells i és una plataforma única a Catalunya i el sud d'Europa

Amb una inversió de 2,4 milions d'euros, les instal·lacions disposen de tecnologia punta

L'Estació de Vacum de Monells (Evam), instal·lada a la finca Camps i Arnet, es va inaugurar ahir amb l'objectiu de ser un centre de referència en recerca, experimentació i divulgació en tot el cicle de la llet. L'Evam és fruit del conveni entre l'IRTA-DARP i la Diputació de Girona, i la inauguració va anar a càrrec de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, que la va definir com “una plataforma única a Catalunya i el sud d'Europa” que ha de “permetre continuar consolidant el sector lleter, dotant-lo de noves eines de competitivitat i sostenibilitat reforçant el relleu generacional”. L'equipament ha suposat una inversió de 2,4 milions d'euros, que han aportat la Diputació de Girona, l'IRTA, els fons europeus Feder i el Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Els treballs de la nova granja –està situada on hi havia una antiga explotació dels anys setanta– van començar el 2015. Entre finals de desembre i principis de gener van començar a funcionar amb l'entrada de les primeres 60 vaques. “La idea és que en el pròxim any o any i mig arribem a tenir-ne 120”, va assegurar l'investigador de l'IRTA, Àlex Bach. La finca té un total de 72 hectàrees, incloent-hi els camps on es cultiven els cereals per alimentar el bestiar.

L'Estació de Vacum de Monells té tres eixos estratègics: la recerca per a la generació de nou coneixement orientat a resoldre els reptes tecnològics i d'innovació del sector, la transferència de resultats per ajudar a millorar la competitivitat del sector cercant més eficiència en la producció i una millora de la qualitat i el valor diferencial i afegit dels productes i derivats làctics. Però també, segons va explicar el director de l'IRTA de Monells, Joan Tibau, ha de servir per “explicar a la societat els elements clau de la producció de llet: les feines del camp i el maneig acurat dels animals i la seva contribució a la salut dels consumidors i a l'assoliment d'un entorn rural humanitzat, tot això amb un esperit integrador, constructiu i amb un diàleg bidireccional i transparent”.

Integra tot el cicle

El que fa que aquesta granja sigui experimental és que “integra tot el cicle, des de la llavor per obtenir el farratge fins al got de llet”, alhora que inclou “el vessant de recerca a partir de les dades obtingudes des de la granja, que funciona com una de comercial”, va explicar Bach. Està dotada de tecnologia punta que permet monitorar i analitzar tot el comportament de la vaca, des de quan descansa, com menja, quanta llet dona i la quantitat de proteïna i greix que conté. “Amb totes aquestes dades, podem analitzar aspectes com ara el metabolisme, l'adaptació al medi ambient i la seva genètica”, hi va afegir.

El nou equipament es complementarà amb els estudis de producció de llet de la planta de làctics del centre IRTA de Monells i amb altres grups de recerca relacionats amb la producció eficient de farratges, l'ús eficient de l'aigua i la gestió de les dejeccions, entre altres aspectes. Tots aquests recursos, juntament amb el seu personal tècnic, estaran al servei d'empreses, associacions sectorials i institucions per al desenvolupament de projectes d'investigació i innovació. Es vol que sigui un “pol d'atracció” per a grups de recerca punters a escala nacional i internacional per poder desenvolupar conjuntament projectes europeus.

LA FRASE

Ha de permetre consolidar el sector lleter dotant-lo de noves eines de competitivitat
Meritxell Serret
Consellera d'Agricultura

LA XIFRA

72
hectàrees
és el que ocupa la finca on hi ha la granja i els camps on es cultiven els cereals per alimentar el bestiar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona