Economia

Economia

En fi, senyor ministre...

El titular espanyol d'Economia, Luis de Guindos, veu Catalunya “millor dins d'Espanya que no pas fora”

Convocat per l'Obra Social La Caixa, el portaveu del govern de l'Estat admet que aquest “ha d'escoltar més” el clam ciutadà

El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, semblava voler passar ahir pel Cercle Financer de La Caixa sense esmentar Catalunya en la seva saberuda conferència sobre les llums i les ombres de la represa econòmica. De fet, durant el discurs inicial només va fer una menció molt de passada al “nacionalisme”, blasmant els mals que comportarà el proteccionisme ingent que s'està detectant en alguns països i que, va assegurar, “ens retorna a la realitat dels anys trenta”.

Però el torn de preguntes és implacable i els assistents, entre els quals hi havia figures destacades de la societat, l'economia i la política catalanes, van inquirir sobre el tema, el que per a alguns és “el problema de Catalunya”. De Guindos va ser taxatiu: ara mateix, ni els inversors internacionals ni les agències de qualificació semblen gaire esverats per la possibilitat d'una secessió. Hi ha hagut moments d'inquietud, va admetre, per a aquests observadors que es miren els territoris com a generadors de beneficis. Va ser quan Espanya estava pendent de ser rescatada o quan Podemos es perfilava com a alternativa de govern. “Finalment –va sentenciar De Guindos– ni vam ser rescatats, ni Podemos va arribar a La Moncloa, i Catalunya és i serà part d'Espanya.”

Malgrat aquesta contundència, el ministre es va voler mostrar com “algú que intenta escoltar” i es va declarar “conscient” de les reivindicacions “d'una part important de la societat catalana”. Per ell, però, al marge de la legalitat i del “risc” que implicaria trencar-la per part d'un govern, es tracta d'un assumpte “de racionalitat”. De Guindos va insistir: “Crec que a Catalunya i a la resta d'Espanya els anirà millor anant junts com fins ara”, intentant polir “problemes específics com el finançament que molts consideren injust”. “Seria terrible –va postil·lar– si Catalunya quedés fora de la zona euro o de la UE”, per la qual cosa va advocar perquè el govern espanyol “escolti molt més”, des del principi bàsic de “no enganyar la societat catalana i espanyola”.

Disquisicions territorials a banda, l'economista va posar l'accent en els avenços econòmics que s'han aconseguit amb l'aplicació de les reformes estructurals i el sanejament del sistema financer, però va alertar del canvi d'escenari que podria comportar la generalització del proteccionisme comercial. Passant de puntetes sobre la figura de Trump, De Guindos sí que va assimilar les tensions proteccionistes a un nou nacionalisme rampant, forjat dins dels governs de to populista. Pel titular d'Economia espanyol, “aquestes barreres a l'intercanvi comercial i financer són pernicioses perquè provoquen reaccions a la resta de països i desencadenen una espiral que acaba afectant tothom”.

Entre l'audiència de l'acte, introduït pel president del patronat de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, i conduït per Miquel Roca Junyent, president de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País, que organitza tradicionalment aquestes convocatòries, hi havia molts correligionaris i responsables a Catalunya del Partit Popular, com Xavier García Albiol i Enric Millo, i també adversaris polítics com Pere Navarro, del PSC, junt amb empresaris com ara Salvador Alemany (Abertis) i Rafael Villaseca (Gas Natural), portaveus de la societat civil com els presidents de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, o de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i acadèmics, com el catedràtic de la UPF Guillem López Casasnovas, recentment rellevat del consell del Banc d'Espanya. No obstant això, un dels assistents a l'acte que més atenció va despertar va ser la infanta Cristina, que, amb posat extremadament seriós, va escoltar les reflexions del ministre.

Una altra por
Durant la conferència, De Guindos es va mostrar francament amoïnat pel Brexit, no tant per les conseqüències socials i econòmiques –que també–, sinó pel fet que pugui ser interpretat com “un primer pas en la desintegració de la UE”. Pel ministre, és ara quan cal decidir si es va endavant amb més integració bancària i coordinació de més reformes, o “es fa marxa enrere”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona