Economia

municipal

pisos turístics

Calella no donarà cap llicència per a pisos turístics en un any

L'Ajuntament vol posar ordre al creixement de l'oferta d'aquests habitatges i anuncia un pla especial que en reguli les condicions

La ciutat té comptabilitzats 260 establiments, 125 dels quals en els últims sis mesos

Calella té comptabilitzats com a habitatges d'ús turístic al voltant de 260 pisos i cases, 125 dels quals s'han inscrit com a tals els darrers sis mesos. Amb una ocupació total representen 1.800 places d'una oferta de ciutat de prop de 14.000. Aquest creixement tan ràpid ha fet disparar l'alarma a l'Ajuntament, que vol impedir que el fenomen agafi proporcions difícils de controlar i acabi afectant altres àmbits del sector turístic, un dels motors principals de la seva economia. Per aquest motiu, des del consistori es va anunciar aquesta setmana l'aplicació d'una moratòria que aturarà l'atorgament de llicències per a apartaments d'ús turístic durant un any. “Durant aquest període elaborarem un pla especial que determini quines condicions han de tenir i com encaixen aquests establiments en l'oferta global de la ciutat”, indica el tinent d'alcalde de l'àrea de Territori, Jordi Sitjà (PDeCAT). Aquesta proliferació, en especial en aquells entorns residencials on han de conviure ciutadans amb visitants que venen de vacances, ha començat a provocar problemes de convivència. “Són realitats difícils de compaginar, però hem d'intentar trobar l'encaix i, sobretot, regular el funcionament dels pisos turístics per garantir que els seus usuaris acaten les normes”, comenta el regidor, que recorda que la Policia Local s'encarrega de vetllar perquè es compleixi la normativa i es garanteixin els drets de la ciutadania. Paral·lelament a l'increment de l'oferta, des del consistori s'ha detectat també una certa especialització d'agents immobiliaris que han trobat un nou nínxol de mercat i es dediquen a gestionar els immobles de propietat privada.

“Si un lloguer convencional pot estar de mitjana en els 500 euros, de temporada es pot enfilar fàcilment als 900. Els guanys són evidents”, assenyala Sitjà.

Per tot arreu

Tot i això, l'augment de l'oferta d'apartaments per a ús turístic s'ha anat estenent per tot el terme. Si inicialment es concentraven a primera línia de platja, en edificis més propers a la zona hotelera, els darrers temps comencen a aparèixer en immobles antics, del nucli urbà, on les condicions no són les mateixes. “Els requisits per aconseguir la llicència són relativament senzills, perquè presentant la cèdula d'habitabilitat et dones d'alta i és la Generalitat la que s'encarrega de controlar l'activitat”, argumenta.

Finalment, un dels aspectes que més preocupa el consistori és que com més pisos privats s'apuntin a l'oferta turística més es ressentirà el mercat d'habitatges que podrien anar a la bossa de lloguer social. “La llei de l'oferta i la demanda mana i condiciona tant el preu a l'alça dels lloguers com la cada cop més baixa disponibilitat de pisos per a finalitats socials”, reflexiona Sitjà.

LA FRASE

Elaborarem un pla especial que determini quines condicions han de tenir els pisos d'ús turístic
Jordi Sitjà (PDeCAT)
tinent d'alcalde de l'àrea de Territori de calella

LA XIFRA

1.800
places
turístiques representa actualment l'oferta de pisos d'ús turístic que té comptabilitzats l'Ajuntament de Calella

Una normativa clara amb els requisits

L'habitatge d'ús turístic, segons recull la normativa del Departament d'Empresa i Coneixement, és aquell que un propietari cedeix sencer a tercers per un període màxim de 31 dies dues o més vegades l'any. Com a requisit indispensable hi ha que el pis o casa disposi de la cèdula d'habitabilitat, que no estigui ocupat per més persones que les que hi ha indicades a la cèdula i el propietari no hi pot estar vivint al mateix temps que els hostes. Aquest tipus d'establiments també han de pagar la corresponent taxa turística i han d'estar inscrits en el Registre de Turisme de Catalunya que garanteix la legalitat del procediment. Calella, però, no és el municipi turístic que segons aquesta guia disposa de més pisos registrats. Santa Susanna s'enfila fins als 289, seguit de Pineda de Mar, amb 283, Sant Pol de Mar amb 132, Malgrat de Mar amb 123 i Canet amb 103. La capital del Maresme que en els darrers anys està apostant fort per la seva oferta turística en suma, de moment, només 37.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estats Units

La Fed retalla mig punt els tipus d’interès en la primera rebaixa des del 2020

Barcelona
Estats Units

Tupperware inicia el procediment de fallida

Barcelona
economia

Mataró guanya una primera demanda al Corte Inglés que li reclama 24 milions

Mataró
unió europea

Anul·len una multa a Google per pràctiques abusives en publicitat

barcelona

El Consorci de les Gavarres augmenta un 14,36 % el pressupost 2025

monells

El Girocamping PRO presentarà noves eines per potenciar la sostenibilitat

SANT PERE PESCADOR
Economia

El BBVA no apujarà l’oferta de l’opa al Sabadell perquè ja és “molt atractiva” pels accionistes

barcelona
economia

Nous ajuts per impulsar el comerç de Mataró

mataró

L’ampliació de l’Outlet Gran Jonquera s’obrirà el mes d’octubre

LA JONQUERA