Economia

El dèficit espanyol serà el tercer més alt, només superat pels EUA i el Japó

L'FMI estima que aquest índex serà del 3,3% del PIB aquest any 2017

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha instat l'Estat espanyol a ampliar la base de l'IVA i incrementar els impostos especials i mediambientals amb l'objectiu d'afavorir el creixement. Així es desprèn de l'informe Fiscal Monitor elaborat per la institució que presideix Christine Lagarde, que preveu que el dèficit públic espanyol arribarà al 3,3% del PIB aquest any, el tercer registre més gran entre les economies avançades, per darrere dels Estats Units i el Japó, tots dos amb un 4%. En concret, les previsions de l'FMI assenyalen que l'Estat espanyol no serà capaç de complir els objectius de dèficit pactats amb Brussel·les per al 2017 i el 2018, quan el desequilibri dels pressupostos serà respectivament del 3,25% i del 2,71%, contra l'objectiu del 3,1% per a aquest any i del 2,2% per al següent. De fet, el dèficit espanyol no baixarà al 2,2% almenys fins al 2021, segons les dades manejades per l'FMI, ja que el 2019 aconseguirà el 2,4% del PIB i un any després el 2,3%, i se situaria en el 2,2% el 2021 des d'on repuntarà al 2,3% el 2022.

“Un ajust fiscal que afavoreixi el creixement podria aconseguir-se a través d'ampliar la base de l'IVA i incrementar els impostos especials i mediambientals”, precisa sobre l'Estat espanyol el document redactat per l'FMI.

D'altra banda, l'FMI preveu que el deute públic espanyol acabi aquest any en el 98,5% del PIB, contra el 99,3% del 2016, per reduir-se gradualment al 97,8%, el 2018, i situar-se en el 93,9%, el 2022.

L'FMI adverteix que els nivells de deute públic de les economies desenvolupades han arribat a màxims històrics en temps de pau i insta els governs a ser prou conscients dels riscos a què s'exposen.

Les projeccions del govern han fet curt

El ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, va avançar ahir que el govern aprovarà l'últim divendres d'aquest mes el programa d'estabilitat que remetrà a Brussel·les i que inclourà les noves projeccions macroeconòmiques, revisades darrerament arran de les estimacions que ha fet el Fons Monetari Internacional en el sentit d'incrementar la taxa de creixement per a l'economia espanyola. El ministre va admetre que la projecció de creixement actual que esgrimeix l'executiu estatal “s'està quedant una mica enrere”. De Guindos va explicar que el govern està calculant les implicacions que aquest fet té des del punt de vista fiscal i tributari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona